ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους

Με πριμοδοτήσεις σε μικρές επιχειρήσεις και σε αυτοαπασχολούμενους ξεκινάει το ΕΣΠΑ και στις 8 Μαρτίου προκηρύσσονται τα πρώτα επιχειρησιακά προγράμματα.

Οι πρώτες προσκλήσεις των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αφορούν τις ενισχύσεις σε μικρές επιχειρήσεις, την πριμοδότηση για το άνοιγμα νέων από αυτοαπασχολούμενους και νομικά πρόσωπα και τη δράση για τον τουρισμό, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου την Παρασκευή (12/02/2016).

Όλοι οι φάκελοι θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr , ενώ η επιλεξιμότητα των δαπανών ταυτίζεται με την ημερομηνία προκήρυξης των προσκλήσεων. Σημειώνεται ότι δεν θα τηρηθεί προτεραιότητα, καθώς όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν μαζί. Μάλιστα, όπως όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης που παρίσταντο στη συνέντευξη τύπου, δεν θα απαιτείται εγγυητική επιστολή για τις προκαταβολής.

Αναλυτικά:

Στις 8 Μαρτίου θα προκηρυχτεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν άνεργοι πτυχιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι που ήδη ασκούν συναφή ειδικότητα.

Η επιδότηση αφορά τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέου ή υφιστάμενου αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου συναφούς με την ειδικότητα τους.

Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 25.000 έως 50.000 ευρώ (τα αυξημένα ποσά είναι για συνεργατικά σχήματα) και θα καλύπτεται το 100% των επιλέξιμων δαπανών.

Στις 17 Μαρτίου ανοίγουν οι προσκλήσεις για το πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα». Αφορά ανέργους και ατομικούς επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών που είναι ενεργοί επιτηδευματίες.

Επιδοτούνται δράσεις που εντάσσονται σε 8 στρατηγικούς τομείς (μέσα και η αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων) και με ποσό από 15.000 έως 60.000 ευρώ. Επιλέξιμες δαπάνες είναι η αγορά εξοπλισμού, λειτουργικά έξοδα, αποσβέσεις, μισθοί κλπ.
Στις 29 Μαρτίου ανοίγει η ηλεκτρονική υποβολή του προγράμματος «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον Εκσυγχρονισμό τους και την Ποιοτική Αναβάθμιση των Παρεχόμενων Υπηρεσιών». Σε αυτήν μπορούν να συμμετάσχουν υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις τουρισμού. Επιδοτούνται με ποσό από 15.000 έως 150.000 ευρώ για διάφορες δαπάνες.

Τέλος, στις 7 Απριλίου προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Αναβάθμιση Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων για την Ανάπτυξη των Ικανοτήτων τους στις Νέες Αγορές».

Αφορά υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το ποσό ενίσχυσης μπορεί να φτάσει τα 200.000 ευρώ και καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Επιδοτούνται κτήρια, μηχανήματα εξοπλισμός, πιστοποίηση συστημάτων ασφαλείας, δαπάνες τεχνικής υποστήριξης, συμπράξεις επιχειρήσεων, μισθολογικό κόστος.

Σχετικές ειδήσεις