ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Επιστρέφουν από αύριο Τρίτη οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα

Eurogroup: Επιστρέφουν από αύριο Τρίτη οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα

Επιστρέφουν όπως όλα δείχνουν, αύριο Τρίτη 8 Μαρτίου, οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, ενώ το χρέος αναμένεται να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων τον Απρίλιο.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ

Το Eurogroup που διεξάγεται σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου γίνεται υπό τη…σκιά της διαμάχης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΕ για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, όπως πλειστάκις έχουν υποσχεθεί και οι Έλληνες αξιωματούχοι.

Ως πιθανότερη ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θεωρείται ενδεχομένως και η αυριανή ημέρα (Τρίτη 8 Φεβρουαρίου) αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι αποκλίσεις πάντως δεν είναι τόσο εύκολο να γεφυρωθούν, μάλιστα ήδη σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη έχουν διοργανωθεί δύο μυστικά δείπνα με επιτελικά στελέχη και των δύο πλευρών, ωστόσο δεν υπήρξε απτό αποτέλεσμα.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο επισήμως δεν έχει υπογράψει το 3ο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλαδή το τρίτο μνημόνιο, είναι σημαντική καθώς αν δεν συναινέσει, οι Ευρωπαίοι πιστωτές υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορούν να εγκρίνουν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι τα παρουσιάζομενα μεγέθη από την Ελλάδα απέχουν από την πραγματικότητα και για να «βγει» το πρόγραμμα απαιτούνται μέτρα ύψους 7 με 9 δις ευρώ.

Μάλιστα, η εκτίμηση αυτή αρχικά δημοσιοποιήθηκε με ένα άρθρο του εκπροσώπου του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, στη συνέχεια πάντως επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Το ΔΝΤ ταυτόχρονα, «πιέζει» την Ευρώπη για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας πως αν υπήρχε πρόοδος στο θέμα, δεν θα ήταν αναγκαίες τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη, συγκλίνει με τις εκτιμήσεις της Αθήνας για το πλεόνασμα και επιθυμεί να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι το ζήτημα του χρέους δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Προσερχόμενος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνεδρίαση ζήτησε προσήλωση στα όσα αποφασίστηκαν το καλοκαίρι.

«Η προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού είναι η κοινή θέση των θεσμών και του Eurogroup», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ευρωομάδας.
Ο ίδιος τόνισε στην Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τα δημοσιονομικά να βρίσκονται μεσοπρόθεσμα σε σωστή τροχιά.

«Για να τηρήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού πρέπει να εξετάσουμε πόσα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Προσέθεσε δε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Στο πνεύμα των δηλώσεων που έχουν κάνει και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ που ζητούν να μην γίνεται «συμψηφισμός» του δημοσιονομικού με το προσφυγικό, τοποθετήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, o κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν θα γίνει εκτενής αναφορά στο θέμα της Ελλάδας κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Δήλωσε επίσης ότι στο θέμα του προσφυγικού η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα, αλλά δεν πρέπει να «αναμειγνύονται» τα δυο θέματα.


Σχετικές ειδήσεις