ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραδοχή Τσακαλώτου: Συμβιβαστήκαμε αλλά πετύχαμε «κόφτη» στο χρέος

Παραδοχή Τσακαλώτου: Συμβιβαστήκαμε αλλά πετύχαμε «κόφτη» στο χρέος

«Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο»

Διευκρινίσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup έδωσε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «επιτυχία» τα όσα συμφωνήθηκαν για το ζήτημα του ελληνικού χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά «πετύχαμε τους στόχους μας».

«Είχαμε τρεις στόχους στο Eurogroup τους οποίους και πετύχαμε στην συνεδρίαση του Eurogroup:

-Να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση
-Να μπορέσουμε με την αξιολόγηση να μπούμε και στο QE της ΕΚΤ που ελπίζω ότι θα γίνει γρήγορα.
- Να έχουμε μια συμφωνία για το χρέος».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως δεν αμφισβητείται ότι η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και πως η δόση για την Ελλάδα, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί.

Ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να εστιάσει στο ζήτημα του χρέους, εξηγώντας ότι, για πρώτη φορά, αναγνωρίζεται απ' όλους τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός. Αυτό το πλαίσιο ορίζει για πρώτη φορά τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα, τόνισε, είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει «αν χρειαστεί». Η τεράστια διαφορά είναι ότι έχουμε έναν ορισμό τι σημαίνει «αν χρειαστεί», για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% και μετά στο 20%.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε γενικότερα για τη συμφωνία ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, έκανε όμως λόγο για μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Πιο συγκεκριμένα:

«Βραχυπρόθεσμα, το ESM θα δουλεύει συστηματικά για να αλλάξει το προφίλ αυτού του χρέους. Θα κάνει επεμβάσεις για να μην υπάρχουν απότομες αλλαγές στο τι πληρώνουμε.

Μεσοπρόθεσμα, μέσα στο 2018 υπάρχει δέσμη μέτρων, όπως τα κέρδη από ANFA και SMP που για μήνες η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι χαθήκαν αυτά τα λεφτά, για να κρατήσουμε τις πληρωμές σε χαμηλά επίπεδα.

Μακρυπρόθεσμα, θα υπάρξουν και εξαγορές σε κομμάτια του παλιού χρέους».

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης επισήμανε πως κρίσιμη απόφαση είναι η δέσμευση της Ευρωζώνης ότι μεσομακροπρόθεσμα οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν κάτω από όριο του 15% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης, ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι αυτές αφορούν κυρίως νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο της Κυριακής. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, τα «κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου, καθώς και μερικές νομικές διατυπώσεις στο θέμα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη απόσυρσης της διάταξης για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Χουλιαράκης απάντησε αρνητικά.

Ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πληρώνονται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη.

1. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, που αναμένεται να βελτιώσει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.
2. Δημοσιονομική ένεση.
3. Η αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας, απομάκρυνση αβεβαιότητας που έρχεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Σχετικές ειδήσεις