ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναι» στο χρυσό κανόνα είπαν οι Ισπανοί

«Ναι» στο χρυσό κανόνα είπαν οι Ισπανοί
Ψήφισαν τελικά οι ισπανοί βουλευτές παρά τις αντιδράσεις, την κατεπείγουσα εξέταση μιας αμφιλεγόμενης συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο την εγγύηση της...

Ψήφισαν τελικά οι ισπανοί βουλευτές παρά τις αντιδράσεις, την κατεπείγουσα εξέταση μιας αμφιλεγόμενης συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο την εγγύηση της δημοσιονομικής σταθερότητας -- ο περίφημος "χρυσός κανόνας" δηλαδή που ζητούν το Παρίσι και το Βερολίνο.


Οι βουλευτές ενέκριναν με 319 ψήφους υπέρ και 17 κατά την επείγουσα διαδικασία, η οποία θα επιτρέψει να δοθεί το οριστικό πράσινο φως (το οποίο είναι σχεδόν εξασφαλισμένο, χάρη σε μια συμφωνία ανάμεσα στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα -PSOE- και το αντιπολιτευόμενο δεξιό Λαϊκό Κόμμα -PP) μέσα σε μια δεκαριά ημέρες.


Τα κόμματα της χώρας έχουν πλέον περιθώριο ως την Πέμπτη στις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) για να παρουσιάσουν τροπολογίες στο κείμενο. Οι βουλευτές θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή για να συζητήσουν και να εγκρίνουν την αναθεώρηση.


Εκτός από το PSOE και το PP, μόνο το μικρό κόμμα της Ναβάρας UPN ψήφισε σήμερα υπέρ της επείγουσας διαδικασίας, ενώ όλα τα μικρά κόμματα την απέρριψαν ή απέσχον, πολλά από τα οποία ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Οι βουλευτές θα διαβιβάσουν στη συνέχεια το θέμα στους γερουσιαστές, που καλούνται να ψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα.


Η Ισπανία θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα που απαντά στην έκκληση που απηύθυναν στις 16 Αυγούστου η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίος εξέφρασαν την ευχή οι 17 χώρες μέλη του Eurogroup να υιοθετήσουν πριν από το καλοκαίρι του 2012 τον "χρυσό κανόνα" που έχει στόχο τη δημοσιονομική ισορροπία.


Το Βερολίνο έχει περιλάβει από το 2009 τον κανόνα αυτό στο σύνταγμά του, ενώ η Ιταλία και η Γαλλία σχεδιάζουν επίσης να κάνουν το ίδιο. Όμως η αναθεώρηση αυτή προκαλεί έντονες επικρίσεις, ακόμη και στους κόλπους του σοσιαλιστικού κόμματος.


Στο Ίντερνετ κυκλοφορεί προς υπογραφή ένα κείμενο με το οποίο ζητείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και μέχρι σήμερα το πρωί είχε συγκεντρώσει 115.000 υπογραφές. Πολλές διαδηλώσεις προβλέπεται να διεξαχθούν το απόγευμα.