ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχουν ξεφύγει οι δανειστές – Ζητούν «πάγωμα» συντάξεων έως το 2022

Έχουν ξεφύγει οι δανειστές – Ζητούν «πάγωμα» συντάξεων έως το 2022

-Τα «σπασμένα» της περήφανης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης καλείται για ακόμα μια φορά να πληρώσει ο ελληνικός λαός-Στο «στόχαστρο» των δανειστών οι συντάξεις - Η «Αριστερή» κυβέρνηση τρέχει να νομοθετήσει κατόπιν εντολής των δανειστών-Έρχεται «πάγωμα» συντάξεων για επιπλέον ένα χρόνο με βάση τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα-Τουλάχιστον 18 προαπαιτούμενα εξακολουθούν να εκκρεμούν, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση

Τουλάχιστον 18 προαπαιτούμενα εξακολουθούν να εκκρεμούν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

Άμεση νομοθέτηση για «πάγωμα» των συντάξεων για ακόμα μια φορά (έως το 2022 αντί του 2021), ζητούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι δανειστές, με βάση τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Οι καινούργιες απαιτήσεις των δανειστών έρχονται ως αποτέλεσμα της δέσμευσης της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2022, με το σχετικό νομοσχέδιο να έρχεται σύντομα στη Βουλή, προκειμένου να κατατεθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, προκειμένου να έχει ψηφιστεί έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο πλαίσιο των περίπου 18 προαπαιτουμένων που εξακολουθούν να εκκρεμούν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή», οι δανειστές επιμένουν στο πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη χρόνο, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022. Το πάγωμα των συντάξεων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018 προβλεπόταν από τον νόμο Κατρούγκαλου και επεκτάθηκε με τον πρόσφατο νόμο Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου έως το 2021, με στόχο την εξοικονόμηση σωρευτικά 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου.

«Διορθώσεις» έχει ζητήσει το ΔΝΤ και αναφορικά με την πρόβλεψη για επαναφορά των δύο αρχών που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως προβλέπει η αιτιολογική έκθεση του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή η πρόβλεψη βρίσκεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που απαιτούν νομοθέτηση. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η νομική γνωμάτευση περί συνταγματικότητας των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019.

Ως προαπαιτούμενο υπάρχει ακόμη η δέσμευση για επανυπολογισμό και έκδοση του 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Συνολικά, εκτιμάται ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη εκδοθεί περίπου 3.500 νέες συντάξεις. Από το υπουργείο Εργασίας επεσήμαναν ότι ήδη οι περίπου 2.000 έχουν εκδοθεί, ενώ αρκετές ακόμη έχουν ήδη περάσει στο σύστημα και εκκρεμεί η έκδοσή τους.

Μεταξύ των άλλων προαπαιτουμένων που εκκρεμούν περιλαμβάνεται η επέκταση και το 2018 της προσωρινής εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας.

Ακόμη, εκκρεμούν ρυθμίσεις για την προώθηση της επένδυσης του Ελληνικού, όπως η επίλυση των δασικών και αρχαιολογικών προβλημάτων, η τοποθέτηση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές και η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής. Στις εκκρεμότητες για τις οποίες δεν απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και μία σειρά από ρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως η διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ, καθώς και η προώθηση της μελέτης επάρκειας της ισχύος του ΑΔΜΗΕ.

Ρoή Ειδήσεων