ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup LIVE: Καλά μηνύματα για την Ελλάδα στις πρώτες δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων

Eurogroup LIVE: Καλά μηνύματα για την Ελλάδα στις πρώτες δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων

Eurogroup | Ειδήσεις: Χαμόγελα και θετικές αναφορές για το ελληνικό ζήτημα σημειώθηκαν κατά την προσέλευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στοάτυπο Eurogroup που διεξάγεται την Παρασκευή (27/04/2018) στη Σόφια της Βουλγαρίας. Στο «κυρίως πιάτο» των δηλώσεων τοθέμα της μεταμνημονιακής εποπτείας όσο και η ελάφρυνση του χρέους.

Δείτε LIVE εικόνα από τα άτυπο Eurogroup που διεξάγεται στη Σόφια

Σεντένο: «Εστιάζουμε στο τέλος του ελληνικού προγράμματος»

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση ανέφερε πως υπάρχουν θετικά σημάδια για την Ελλάδα και αναφέρθηκε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας μας.

«Σήμερα θα εστιάσουμε στο τέλος του προγράμματος της Ελλάδος και οι θεσμοί θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις», είπε και προσέθεσε πως στο επίκεντρο θα βρεθεί το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ο Έλληνας υπουργός θα παρουσιάσει το μοντέλο ανάπτυξης που η Ελλάδα επιθυμεί να εφαρμόσει μετά το τέλος του προγράμματος, που αποτελεί κλειδί για το μέλλον, όπως επίσης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο Σεντένο.

Μοσκοβισί: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία

Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, προσερχόμενος στο Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνεδρίαση σημαντική για το ελληνικό ζήτημα, γιατί θα προετοιμάσει το έδαφος για τις συνολικές αποφάσεις που «ιδανικά» θα πρέπει να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Πρώτον, στην προετοιμασία της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. «Υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, αλλά μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στον δημοσιονομικό τομέα είναι πολύ θετικά ειδικά όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει επανέλθει.

Δεύτερον, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για το «σχεδιασμό» της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος, όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και με πλήρη δικαιώματα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

Το τρίτο σημείο συζήτησης είναι η στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, που θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Εurogroup. Η στρατηγική για την ανάπτυξη πρέπει να έχει την πλήρη ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Τέλος, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Πρέπει να βρούμε το μηχανισμό που θα ελαφρύνει την οικονομία από το άχθος του χρέους», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν πολλές «καλές προτάσεις», μεταξύ των οποίων και η λεγόμενη «γαλλική πρόταση» που δεν είναι άλλη από το μηχανισμό που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης.

«Είμαι αισιόδοξος, γιατί έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι μεγάλη», δήλωσε, κλείνοντας, ο Π. Μοσκοβισί.

Σολτς: Είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η Γερμανία βλέπει με μια πιο αισιόδοξη ματιά στο εξής την ελληνική υπόθεση, εξέφρασε την Παρασκευή (27/04/2018) ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup που διεξάγεται στη Σόφια της Βουλγαρίας, ο κ. Σολτς επέμεινε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Μπορούμε να έχουμε μια πιο αισιόδοξη άποψη για την Ελλάδα σήμερα, σε σύγκριση με αυτό που συνέβαινε πριν από δύο χρόνια», υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Δείτε το βίντεο:

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε από την πλευρά του πως το Eurogroup του Ιουνίου είναι κρίσιμο καταληκτικό ορόσημο. «Πάμε για αποφάσεις τον Ιούνιο και δεν έχουμε καιρό να χάσουμε. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, πρέπει να έχουμε λύσεις τόσο για το τι θα ακολουθήσει του τέλους του προγράμματος όσο και για το χρέος», είπε.

Στο ζήτημα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε προσερχόμενος του Eurogoup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ, ο οποίος ζήτησε σαφήνεια κάτι που όπως τόνισε θα επικροτήσουν οι αγορές. «Η λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι σαφής, ξεκάθαρη και αξιόπιστη», τόνισε.

Τι θα πει ο Τσακαλώτος στο Eurogroup

Το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά το Πρόγραμμα, θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ομολόγους του, του άτυπου Eurogroup, οι εργασίες του οποίου άρχισαν στις 09:00 στη Σόφια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς. Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι Θεσμοί», δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα επίσης με την ατζέντα της συνεδρίασης, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πρόοδο στην δ' αξιολόγηση και για την πορεία προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όπως σημειώνεται στην ατζέντα, «στις 12 Μαρτίου, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εναπομενουσών δράσεων της γ' αξιολόγησης, που άνοιξε το δρόμο για την έγκριση της τέταρτης δόσης από τον ESM ύψους 6,7 δισ. ευρώ και την αποδέσμευση της πρώτης εκταμίευσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ».

Στην ατζέντα επισημαίνεται τέλος, ότι το Eurogroup θα συζητήσει σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τον μηχανισμό της ρήτρας ανάπτυξης, ως μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και το πλαίσιο εποπτείας μετά το Πρόγραμμα.







Σχετικές ειδήσεις