ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παζάρι» κυβέρνησης – θεσμών για περικοπές στα αντίμετρα

«Παζάρι» κυβέρνησης – θεσμών για περικοπές στα αντίμετρα

Το παζάρι Αθήνας – Βρυξελλών για τη μη εφαρμογή των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις, με παράλληλη μη εφαρμογή των επίσης ψηφισμένων αντιμέτρων του προσχεδίου προϋπολογισμού έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν ανακύψει οι πρώτες δυσκολίες.

Οι θεσμοί εκτιμούν πως για την επίτευξη του στόχου 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να καλυφθεί μια απόσταση 200-300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπρόσθετα θα πρέπει να υπάρξει και ένα μαξιλάρι ασφαλείας υπό τη μορφή υπεραπόδοσης έναντι του στόχου, ώστε να απορροφηθούν τυχόν κραδασμοί από εξωγενείς παράγοντες.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται στο τέλος της ημέρας η ελληνική πλευρά να πείσει τις Βρυξέλλες ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ στο πρωτογενές πλεόνασμα υπερκαλύπτεται.

Εάν οι διαφορές παραμείνουν όμως, είτε θα πρέπει να κοπεί περαιτέρω το ήδη ψαλιδισμένο πακέτο θετικών μέτρων (765 εκατ. ευρώ) είτε να κοπούν έστω και κατά ένα μικρότερο ποσοστό οι συντάξεις είτε να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση τα τέσσερα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το όλο θέμα, αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για ακύρωση των περικοπών, είναι τα παρακάτω:

Μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε τέσσερις δόσεις, σε βάθος διετίας και όχι κατευθείαν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ψηφισμένη περικοπή κατά 18% των συντάξεων θα εφαρμοστεί όχι αμέσως αλλά σε τέσσερις ισόποσες δόσεις κάθε εξάμηνο, με την πρώτη δόση των περικοπών να ενεργοποιείται από την Πρωτοχρονιά. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με την πρόταση αυτή θα αποτραπεί ένα ισχυρό σοκ για τους συνταξιούχους.

Αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών για έξι μήνες, χωρίς όμως να ακυρώνεται το μέτρο. Στο σενάριο αυτό, οι συνταξιούχοι θα δουν να μπαίνει το ψαλίδι στις συντάξεις τους από την 1η Ιουλίου 2019 αντί για την ερχόμενη Πρωτοχρονιά. Το συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρετεί προεκλογικά την κυβέρνηση, καθώς εάν αποφασίσει να στήσει κάλπες τον Μάιο δεν θα έχει κόψει τις συντάξεις και θα αφήνει την καυτή πατάτα για την επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.

Εφαρμογή της περικοπής στις συντάξεις κατά 18% από το 2019, αλλά μόνο για κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Μικρότερης έκτασης περικοπή (8%-9% αντί για 18%) για όλες τις συντάξεις. Πάντως, εάν εφαρμοστούν κανονικά οι ψηφισμένες μειώσεις, θα «χτυπήσουν» ακόμη και τους χαμηλοσυνταξιούχους.