ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Eurogroup ενέκρινε την έκτη δόση προς την Ελλάδα

Το Eurogroup ενέκρινε την έκτη δόση προς την Ελλάδα

Την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα και την Ιρλανδία αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως επίσημα ανακοινώθηκε.

Παράλληλα συζήτησαν τους τρόπους ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), έτσι ώστε να μπορέσει να στηρίξει την Ισπανία και την Ιταλία εφόσον χρειαστούν βοήθεια.

O πρόεδρος του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε πως η Ευρωζώνη αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα, όπως είχε διαρρεύσει και από αξιωματούχους νωρίτερα.

Η εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ (τα 5,8 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στην Ευρωζώνη) θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε επίσης πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση και για την Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα βοήθειας όπως και η Ελλάδα.

Η δόση στην Ιρλανδία θα δοθεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2012.

Για την Ιταλία ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους με βάση τα μέτρα που έχει προγραμματίσει. Τα μέτρα αυτά άλλωστε παρουσίασε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Μάριο Μόντι.

Για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και τις επιλογές μόχλευσης του ανέφερε σχετικά:

«Συνεχίζουμε να εξερευνούμε τις πιθανές επιλογές για την μόχλευση του EFSF μέσω των αγορών και των επενδυτών» δήλωσε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Συμφωνήσαμε να εξερευνήσουμε γρήγορα την αύξηση των πηγών του ΔΝΤ μέσα από διμερή δάνεια, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις από την σύνοδο των Καννών , έτσι ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να προσεγγίσει την νέα «δύναμη πυρός» του EFSF και να συνεργαστούν ακόμα πιο σκληρά».

Οι βασικές δηλώσεις Γιούνκερ για την Ελλάδα

«Η εκταμίευση της έκτης δόσης θα πραγματοποιηθεί μόλις το ΔΝΤ πάρει την απόφαση του στις αρχές Δεκεμβρίου (αφορά τα 2,2 δις. ευρώ από τα 8 δις. ευρώ της δόσης). Τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου».

«Εξετάσαμε την πρόοδο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων. Καλούμε τις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των πιστωτών τους να επιταχύνουν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης για να συμφωνήσουν τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου κορυφής στις 26 και 27 Οκτωβρίου».

«Σκέφτομαι την Ελλάδα μέρα και νύχτα…Δεν έχω ιδιαίτερη ανησυχία για την Ιταλία και την Ισπανία αλλά ο καθένας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα».

Τελευταία ενημέρωση: 01:02 - 30/11/2011

Διαβάστε ακόμη:

Το Eurogroup ενέκρινε την 6η δόση προς την Ελλάδα (πρώτη ενημέρωση)

Γαλλία-Γερμανία: «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ»

Eurogroup: Δύο επιλογές για την ενίσχυση του EFSF

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές

Ευ. Βενιζέλος: «Ο Γιούνκερ θα απαντήσει στις επιστολές»