ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Δύο επιλογές για την ενίσχυση του EFSF

Eurogroup: Δύο επιλογές για την ενίσχυση του EFSF

To συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, κατέληξε σε δύο βασικές επιλογές για την ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF).

Η πρώτη αφορά την πιστωτική ενίσχυση στην πρωτογενή αγορά και έχει ως στόχο να αυξήσει τη ζήτηση για ομόλογα χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση , το Ταμείο θα μπορεί να αγοράζει έως και το 50% των νέων εκδόσεων στην πρωτογενή αγορά, ενώ παράλληλα θα προσφέρει (σ.σ. σε τρίτους) εγγυήσεις για το 20-30% της ονομαστικής αξίας των εκδόσεων.

Οι εγγυήσεις αυτές θα εκδίδονται από όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που δεν θα συνδέεται νομικά με το EFSF ή τα κράτη-μέλη και θα δίδονται σε περίπτωση που προκύψει "πιστωτικό γεγονός", όπως αυτό ορίζεται από την ISDA.

Η δεύτερη επιλογή αφορά τη δημιουργία ενός ή περισσότερων funds που θα επενδύουν μαζί με το EFSF. Θα επιτρέπει το συνδυασμό ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων προκειμένου να ενισχυθούν τα πιστωτικά αποθέματα του Ταμείου.

Οι δύο επιλογές εκτιμάται ότι θα προστατέψουν την πιστοληπτική αξιολόγηση του EFSF.

Το Ταμείο θα επιδιώξει τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εφαρμογή των ανωτέρω επιλογών.