ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PSI: Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία

PSI: Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία

Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία, είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, στο θέμα της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους.

Τα νέα ομόλογα στην κατοχή ιδιωτών επενδυτών ενδέχεται να είναι «της ίδιας τάξης» (pari passu) με τις απαιτήσεις κρατικών δανειστών της Ελλάδας και του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης EFSF. Αυτό σημαίνει ότι ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας θα πληρώνονται τα κουπόνια τους την ίδια στιγμή που θα εκταμιεύονται και οι τόκοι επί των κρατικών δανείων που χορηγήθηκαν στη χώρα.

«Σημειώσαμε πρόοδο, αλλά υπάρχει σειρά άλυτων θεμάτων που θα απαιτήσουν πολύ περισσότερες προσπάθειες από όλες τις πλευρές για να βρεθεί κοινός τόπος», είπε στο Reuters, o Charles Dallara, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί τις τράπεζες.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο Παρίσι κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη και την Παρασκευή, πρόσθεσε. Μετά την αποτυχία προηγούμενων επαφών, είπε ο Dallara, και οι δύο πλευρές «έχουν αίσθηση του κατεπείγοντος».

Η ανταλλαγή χρέους, γνωστή και ως PSI+, αποτελεί βασικό πυλώνα στο σχέδιο να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεωκοπία. Προβλέπει την περικοπή του ελληνικού χρέους που κρατούν ιδιώτες επενδυτές κατά 50% έτσι ώστε να μειωθεί η αξία του στα 100 δισ. ευρώ.