ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιά στην Εύβοια: Κυριάκος Μητσοτάκης - Σε απόλυτη κινητοποίηση ο κρατικός μηχανισμός

Φωτιά στην Εύβοια: Κυριάκος Μητσοτάκης - Σε απόλυτη κινητοποίηση ο κρατικός μηχανισμός
INTIME NEWS

Φωτιά Εύβοια: «Οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την ηγεσία και τα στελέχη της Πυροσβεστικής, για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών και ιδιαίτερα για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων και ευχαρίστησε προσωπικά τις γυναίκες και τους άνδρες που συντονίζουν τη μάχη κατά των πυρκαγιών. Επίσης, είδε από κοντά και το χώρο όπου ξεκίνησε να λειτουργεί το κέντρο αποστολής μηνυμάτων έγκαιρης προειδοποίησης «112».

Ο κ. Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του, διαβεβαίωσε πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και επισήμανε ότι έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. «Με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» ανέφερε.

Επίσης, ενημέρωσε πως αύριο, Τετάρτη (14/08/2019), το πρωί «θα έχουμε στη διάθεσή μας 4 ακόμα αεροσκάφη Καναντέρ από την Κροατία και την Ιταλία».

Υπενθυμίζεται πως η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, το οποίο έγινε δεκτό. Οι πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν θετικά ήταν η Ιταλία και η Κροατία, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.

«Οι πολίτες να ακούν τις οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας»

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να συμμορφώνονται πάντα με τις εντολές και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία μαζί με την Πυροσβεστική, η μόνη αρμόδια υπηρεσία για να ενημερώνει επίσημα για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα.

Αναλυτικά, η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Βρίσκομαι εδώ για να πω με τη σειρά μου ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που και σήμερα δίνουν μια μεγάλη μάχη, ένα μεγάλο αγώνα κόντρα σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών. Από εκεί και πέρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ότι μπορεί να γίνει. Έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και θέλω να πιστεύω ότι και με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Θα ήθελα και εδώ από το Συντονιστικό Κέντρο να επαναλάβω και να ζητήσω από τους πολίτες να ακούνε πάντα τις εντολές, τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια - μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα - να ενημερώνει επίσημα για το τι συμβαίνει στο μέτωπο όλων των πυρκαγιών.

Ξέρω πολύ καλά ότι οι πυροσβέστες μας - ειδικά τις τελευταίες πέντε ημέρες - σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουν δώσει τον εαυτό τους σε αυτήν την προσπάθεια. Είναι ξάγρυπνοι, είναι συχνά χωρίς φαγητό, είναι κουρασμένοι. Αλλά θέλω να ξέρουν ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης και του θαυμασμού ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για το έργο το οποίο επιτελούν. Θέλω να σας ενημερώσω επίσης - όπως σας έχει πει και ο Υπουργός - ότι έχει ενημερωθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και αύριο το πρωί θα έχουμε στην διάθεσή μας τέσσερα ακόμα αεροσκάφη από την Κροατία και από την Ιταλία.

Είναι η καλύτερη απόδειξη της ανάγκης να υπάρχει περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Για τα υπόλοιπα θα ενημερωθείτε από τους αρμοδίους. Ευχαριστώ πολύ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις