ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE ΒΟΥΛΗ - Μητσοτάκης: «Δεν επιστρέφουμε στην τοξικότητα» - Τσίπρας: «Δεν έχεις λευκή επιταγή»

LIVE ΒΟΥΛΗ - Μητσοτάκης: «Δεν επιστρέφουμε στην τοξικότητα» - Τσίπρας: «Δεν έχεις λευκή επιταγή»
INTIME NEWS

Μητσοτάκης και Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο οικονομικό κομμάτι της κρίσης - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να μπει σε τοξικολογία και ζήτησε από την αντιπολίτευση να σταματήσει την λασπολογία - Αντίθετα ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πολύ σκληρός στην κριτική του ενώ έκανε λόγο για δουλειές που όπως είπε γίνονται πίσω από το παραβάν της κρίσης - Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου για προστασία της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες κατά την ομιλία του στη Βουλή - Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το κράτος θα εγγυηθεί όλα τα επιδόματα ειδικού σκοπού για αναστολή εργασίας και για ανέργους, για όσο διαρκεί η κρίση - Στις 5 το απόγευμα οι αρμόδιοι οικονομικοί υπουργοί θα εξειδικεύσουν τα μέτρα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνησή του λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να δαπανηθούν 36 δισ. ευρώ σε ένα σχέδιο τις λεπτομέρειες του οποίου δεν ανέλυσε η Κουμουνδούρου». Μίλησε δε για λαϊκισμούς περί επιτάξεων που γίνονται για τις εντυπώσεις, ενώ αναφέρθηκε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που δέχθηκε είπε ότι θα περιμένει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφού ακούσει τον κ. Τσίπρα. Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον γιατί το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Όσο λίπασμα και να προσθέσετε δεν θα φυτρώσουν βλαστάρια, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως «μέχρι να αρθεί επίπτωση πανδημίας το κράτος θα χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και επιδόματα ανέργων και στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που θα παραμένουν κλειστές».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, που θα εξειδικευτούν σήμερα στις 17:00, ενώ όπως ανακοίνωσε τον Μάιο θα έρθουν κι άλλα μέτρα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού.

Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

  • Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας η κυβέρνησης θα εξακολουθεί να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα επιδόματα σε ανέργους.
  • Όσοι επιστρέφουν στην δουλειά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να ενισχύονται.
  • Θα δίνεται πρόσθετη στήριξη σε επιχειρηματίες που δεν θα μπορούν να ενισχύσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό. Θα εξειδικευθούν όλα στις 5 το απόγευμα.
  • Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι κανένας πολίτης δεν θα δει το σπίτι του εν μέσω κρίσης να χάνεται και ανακοίνωσε την παράταση για 3 μήνες της προστασίας της Α κατοικίας.
  • Εξήγγειλε νέο πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο θα επιδοτεί την δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος.

Δείτε LIVE εικόνα από την Βουλή:

Ο πρωθυπουργός αφότου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την πτώση του ελικοπτέρου στο Ιόνιο, μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Το κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας συνεδρίαζε ακόμα και κάτω από βομβαρδισμούς του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι και στη σημερινή Ελλάδα η Βουλή λειτουργεί», είπε. «Κάνω έκκληση να σταματήσουμε τη δημόσια αντιπαράθεση για τον τρόπο που λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους 2 μήνες. Επανέρχεται λοιπόν η Βουλή με πλούσιο νομοθετικό έργο μέχρι το τέλος Ιουλίου. Να μην πάμε σε θερινά τμήματα» τόνισε.

Στην συνέχεια σχολίασε ότι «η κυβέρνηση στήριξε συνειδητά εργαζόμενους και επιχειρήσεις για να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Κι αυτό το πετύχαμε. Την επιτυχία αυτή την πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός και όχι μόνο η κυβέρνηση. Γι’ αυτό από Δευτέρα πάμε σε χαλάρωση των μέτρων».

Ο κ. Μητσοτάκης αφού έκανε ανάλυση των δεδομένων για τον covid 19 τόνισε ότι χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών κατάφεραν και γλίτωσαν τους διασωληνωμένους και κέρδισαν την μάχη.

«Στο διάστημα των δυο μηνών η κυβέρνηση επέλεξε να προστατεύσει την υγεία και την ζωή των πολιτών θυσιάζοντας τον οικονομικό της σχεδιασμό. Δαπανήσαμε πολλούς πόρους για να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και αυτό τον στόχο τον πετύχαμε».

Είπε ότι στις 30/03 φτάσαμε τον μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων σε κλίνες COVID και είχαμε πολλαπλάσιες που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε. Είπε ότι «χθες είχαμε μόνο 118 κλίνες γεμάτες με ασθενείς COVID».

«Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά πετύχαμε τον υγειονομικό στόχο». Άλλες χώρες δεν τα κατάφεραν» είπε για να συμπληρώσει πως «οι συνέπειες θα είναι δραματικές, η κρίση είναι πρωτόγνωρη. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει κάτι παρόμοιο. Θέτει σε κίνδυνο την υπόσταση του ανθρώπου αυτή η κρίση».

«Απέναντι σε ένα φαινόμενο τέτοιων διαστάσεων η απόφασή μας ήταν άμεση. Η πολιτεία ασπίδα του πολίτη και η κυβέρνηση θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής. Απαλλαγή από δημοσιονομικές δεσμεύσεις του παρελθόντος και το άπλωμα ενός διχτυού προστασίας σε όλη την κοινωνία», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ, αλλά πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες. Η επιτυχία θα είναι το διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει», τόνισε.

«Μέχρι τώρα έχουμε πάρει μέτρα 17, 5 δισ. ευρώ και με ευρωπαϊκούς πόρους θα πάμε στα 24 δισ. ευρώ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ενίσχυση εισοδήματος και στήριξη ρευστότητας επιχειρήσεων ήταν το πρώτο μέλημά μας. Η Ελλάδα απαγόρευσε τις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 800 ευρώ και πριμοδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηριχθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ρευστότητα της αγοράς υπογράμμισε ότι μέσα στο Μάιο ξεκινά η παροχή κρατικών εγγυήσεων 80% για δάνεια σε επιχειρήσεις. Τόνισε επίσης ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έφτασε από το 24% στο 44% και είπε ότι η 6μηνη αναστολή ασφαλιστικών εισφορών είναι ανάσα. Πρόκειται όπως είπε για «συνεκτικό» πρόγραμμα παρεμβάσεων που είναι ομπρέλα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Όσον αφορά την Οικονομία ο πρωθυπουργό τόνισε πως το Μαξιλάρι ως προς την ρητορική του διάσταση δημιουργήθηκε για να κοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. «Μαζί με τα παγωμένα 17 δισ. ευρώ ως ενέχυρο μιας αξιοπιστίας που η χώρα κάποτε δεν είχε» τόνισε.

«Μας ζητούν να ακουμπήσουμε κι αυτό το απόθεμα. Τι θα σήμαινε όμως αυτό για την επόμενη μέρα; Στο ενδεχόμενο που η χώρα βρεθεί σε κατάσταση αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι κρίμα που κάποιοι αμφισβητούν αυτή την επιτυχία. Αυτό είναι μικρότητα. Η ύφεση θα είναι μεγάλη, θα είναι παγκόσμια, δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα. Δεν θα είναι όπως το 2015 που εγκλωβιστήκαμε σε 3 χρόνια ύφεσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή την φορά δεν είμαστε μόνοι αλλά αντιθέτως πρωταγωνιστούμε στην έξοδο από την ύφεση. Μια κρίση της υγείας μετατράπηκε σε επιταχυντή μεταρρυθμίσεων στο κράτος».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Γεννήθηκε συνειδητή πειθαρχία από τους πολίτες. Οδεύουμε σε ομαλή μετάβαση. Δεν θα κρύψω ότι οι δυσκολίες θα είναι σοβαρές. Οφείλουμε να μοιραστούμε δίκαια το βάρος. Δεν θα υπάρξει ισχυρή Ελλάδα χωρίς δυνατούς Έλληνες» είπε ο πρωθυπουργός.

«Το σύνολο της κοινωνίας παρά τις δυσκολίες πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουμε και δηλώνουν αισιόδοξοι. Αυτό είναι εθνική κατάκτηση. Να μην επιστρέψει η τοξικότητα του παρελθόντος να μην αμφισβητηθεί η εθνική ενότητα. Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα νέο παιχνίδι λασπολογίας» είπε...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Η βαθιά ύφεση θα έχει την υπογραφή των επιλογών σας κ. Μητσοτάκη

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναμένεται να ασκήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην Βουλή αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

«Οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη μάχη. Έθεσαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού τους, τη Δημόσια υγεία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες όχι σε επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τετραγωνικά. Συχνά με πολυμελείς οικογένειες. Κι ακόμα πιο συχνά, με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές. Και δεν ήταν πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι.

Δεν ήταν γκόλντεν μπόις. Ήταν από αυτούς που μέχρι χθες εσείς κύριε Μητσοτάκη, που τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους,
τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, και υπαγορεύατε την απόλυσή τους, ή τη μείωση του μισθού τους, γιατί θεωρούσατε ότι αμείβονταν παραπάνω από όσο πρόσφεραν», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μόνιμες προσλήψεις δεν κάνατε – έχετε προσθέσει μόλις 300 συμβασιούχους γιατρούς στο σύστημα. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε δε πως «μην αρχίσετε πάλι να προσθέτετε απλώς τα κρεβάτια που έχουν αναπνευστήρα. Δεν είναι αυτό κρεβάτι ΜΕΘ. Όλοι γνωρίζουν ότι η ΜΕΘ δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός, αλλά κυρίως το προσωπικό, οι εντατικολόγοι αλλά και οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές. Και εξ όσων γνωρίζω δεν έχετε προσλάβει κανέναν».

«Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις – εμείς είχαμε προκηρύξει 4000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, να το επαναλάβω μόνιμους – εσείς τις παγώσατε.Όχι μόνο δε προσλαμβάνετε αλλά απολύετε και από πάνω τους επικουρικούς γιατρούς και δεν πληρώνετε υπερωρίες στο προσωπικό», τόνισε.

Για τα σχολεία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία είπε:

«Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης ;

Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Προχθές, στην έγκυρη ιταλική εφημερίδα η Λα Ρεπούμπλικα, δημοσιεύθηκε η πρόταση της αντίστοιχης Ιταλικής Επιτροπής λοιμωξιολόγων προς την ιταλική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, λοιπόν, στο άνοιγμα των σχολείων θα οφείλεται το ένα τρίτο από τα συνολικά πιθανά νέα κρούσματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση που επανερχόταν σε απόλυτα κανονικούς ρυθμούς η ζωή».

«Γιατί λοιπόν παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο; Και λέω αχρείαστο, γιατί πέραν της Γ' Λυκείου, που είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει, ποια η αναγκαιότητα οι υπόλοιπες τάξεις να ανοίξουν για 20 μέρες μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές» είπε.

Για τα ΜΜΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε παράλληλα και το πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης στα ΜΜΕ. «Για πείτε μας, λοιπόν, τι έχετε κατά νου, όταν αποφασίζετε να δώσετε ανεξέλεγκτα, χωρίς λογοδοσία, χωρίς διαφάνεια, 20 εκ σε ΜΜΕ;», είπε.

«Γιατί καταργείτε τη διαύγεια για να μοιράσετε χρήμα στα ΜΜΕ χωρίς καθορισμένα και με διαφάνεια κριτήρια; Και αποκλείετε μάλιστα μη αρεστά σε σας και στην κυβέρνηση ΜΜΕ», τόνισε.

«Δεν είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αυτό; Δεν είναι απόπειρα εξαγοράς, ακόμα και εκβιασμού, θα έλεγα. Επιβράβευσης των «φρόνιμων» και τιμωρίας των «άτακτων»;» συμπλήρωσε.

«Εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσετε ή να εμπεδώσετε, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών, κύριε Μητσοτάκη.
Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τελείως το νόημά τους» τόνισε.

«Αν όμως στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση, με κάθε μέσο, της κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού, στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας» ανέφερε.

Για τα voucher

«Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, τη μεσαία τάξη για την οποία υποτίθεται ότι πρωτίστως ενδιαφέρεστε, με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για ίδιον όφελος κάποιων, πολύ συγκεκριμένων προσώπων και συμφερόντων, με πολύ συγκεκριμένες σχέσεις με το κόμμα σας» τόνισε.

«Είναι γνωστά πια όλα τα στοιχεία του σκανδάλου. Δεν θα επιμείνω στην αναπαραγωγή τους. Σε ένα μόνο ερώτημα θα επιμείνω, στο οποίο δεν απαντήσατε. Ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη; Είχατε εγκρίνει αυτό το σχεδιασμό; Είχατε συμμετάσχει στην κατάρτισή του; Το επιτελικό σας κράτος, με το οποίο υπερηφανευόσασταν ότι θα ελέγχετε τους πάντες και τα πάντα, ήταν εν γνώσει των βάουτσερ; Ή ο κ. Βρούτσης τα σκέφτηκε, τα σχεδίασε και τα έκανε όλα μόνος του, και άρα εσείς ελέγχεστε όχι για συνενοχή, αλλά για ανοχή και βαριά αμέλεια;» συμπλήρωσε.

«Δημοκρατικό σας καθήκον είναι να δώσετε μια απάντηση. Και όσο δε τη δίνετε την απάντηση, αλλά κρατάτε τον κο Βρούτση, είναι σα να παραδέχεστε εμμέσως τη συμμετοχή σας σε όλον αυτόν το σχεδιασμό.

Αλλά το σκάνδαλο των βάουτσερ δεν πρέπει να αισθάνεται μοναξιά. Φροντίσατε να του εξασφαλίσετε μεγάλη παρέα», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αποκάλυψη - «βόμβα» για τον Ερντογάν