ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Στόχος είναι να προλάβουμε τα χειρότερα και να κάνουμε Χριστούγεννα

Πέτσας: Στόχος είναι να προλάβουμε τα χειρότερα και να κάνουμε Χριστούγεννα
INTIME

Για ανάγκη να δράσουμε νωρίτερα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στα του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του νέου lockdown. Για άλλη μια φορά - όπως ο ίδιος εξήγησε - ο Πρωθυπουργός θέλησε να δράσουμε, νωρίτερα, παρά αργότερα.

Και αυτό διότι είχε ήδη διαπιστωθεί μέσα σε λίγες ημέρες μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», είπε.

«Ο ιός - όπως επισήμανε ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας - είχε αρχίσει να κινείται πολύ επιθετικά, ενώ φαίνεται να έχει αυξηθεί πολύ η μεταδοτικότητά του.
Ο κυματισμός που είχε φανεί τον Σεπτέμβριο είχε γίνει κύμα τον Οκτώβριο και πήγαινε να γίνει τσουνάμι τον Νοέμβριο», συμπλήρωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε δε, «μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να κινηθούμε πιο γρήγορα, παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. Στόχος είναι να προλάβουμε τα χειρότερα, να σωθούν ζωές και να μην φτάσει το Σύστημα Υγείας στα όριά του».

«Αλλά και να αντιστρέψουμε τις αυξητικές τάσεις, να χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα, με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς που είναι τόσο αναγκαία για όλους τους πολίτες: επιχειρηματίες και καταναλωτές.

«Και για άλλη μια φορά η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική, ώστε το λοκντάουν να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε. Ας τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην ψάχνουμε συνεχώς αφορμές για να τα παρακάμψουμε. Ας μείνουμε για λίγο μακριά από φίλους και συγγενείς για να μπορέσουμε τελικά να είμαστε πολύ περισσότερο μαζί.
Ατομική ευθύνη λοιπόν. Αλλά και κρατική επαγρύπνηση, ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων.

Οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του lockdown θα είναι εντατικοί και εκτροπές από την τήρηση των μέτρων δεν θα γίνονται ανεκτές. Σημειώνεται ότι το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα ισχύος των νέων μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού, τα στελέχη των αρμόδιων Αρχών Ελέγχου για την επιτήρηση των μέτρων διενήργησαν ελέγχους συμμόρφωσης σε ολόκληρη την επικράτεια σύμφωνα με τον κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, με τους πρώτους ελέγχους να έχουν και χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.808 σημεία ενδιαφέροντος και επιβλήθηκαν 78 πρόστιμα συνολικού ύψους 29.250 ευρώ, κυρίως για μη χρήση μάσκας και SMS, καθώς και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε τρεις επιχειρήσεις», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Ενώ ανεύθυνες συμπεριφορές με πρόσκληση σε συγχρωτισμό, όπως η διοργάνωση πάρτυ σε ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού, εντοπίζονται και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές.

Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας

Σημειώνεται ότι – μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας – προσλαμβάνονται άμεσα 300 μόνιμοι ιατροί που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων της χώρας.

Εκτός δηλαδή από τις 200 θέσεις που προέβλεπε η προκήρυξη του διαγωνισμού, προσλαμβάνονται και 100 από τους επιλαχόντες.

Από σήμερα Δευτέρα, τόσο οι 200 επιτυχόντες όσο και 100 επιλαχόντες, μπορούν να προσέρχονται στα Νοσοκομεία και να αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας αύριο το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη τύπου στην οποία θα αναλύσει όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και το σχέδιο από εδώ και πέρα. Και αυτό γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι οι πιο κρίσιμες για τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ θα αυξάνει, όπως και ο αριθμός των διασωληνομένων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Αν δεν πέσουν οι αριθμοί τι γίνεται; Ποια νέα μέτρα έρχονται