ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Στίβεν Χόκινγκ, η μαύρη τρύπα και τα μαθήματα οικονομικών

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Στίβεν Χόκινγκ, η μαύρη τρύπα και τα μαθήματα οικονομικών
INTIME

Γιάνης Βαρουφακης: «Δημιουργήσατε μια μαύρη τρύπα που ακόμα και Στίβεν Χoκινγκ ο μακαρίτης δεν θα μπορούσε να υπολογίσει το μέγεθος της» - «Το κούρεμα είναι για το λουκέτο, ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊο»

Την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθούν οι λόγοι χρεοκοπίας το 2010 ζήτησε ο Γιαννης Βαρουφακης, καταθέτοντας σχετικό αίτημα. Μάλιστα, επειδή όπως είπε: «Πρέπει να ανοίξουμε το φάκελο της χρεοκοπίας και το μνημονίου. Γιατί τώρα; Επειδή η οικονομική πανδημία στέλνει το εθνικό μας εισόδημα χαμηλότερα από εκεί που ήταν σε οποιαδήποτε στιγμή των πέτρινων χρονών της τελευταίας δεκαετίας. Επειδή κανένας κρατικός προϋπολογισμός όχι μόνο δικός σας δεν μπορεί να εκφωνηθεί χωρίς να βασίζεται στην κατανόηση και αντιμετώπιση της εθνικής καταστροφής που χτύπησε τη χώρα το 2010 και εξακολουθεί το μισανθρωπικό τους έργο».

Ο γενικός γραμματέας του Μερα25 Γιαννης Βαρουφάκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία, κατηγορώντας την για αλχημείες στα νούμερα.

Κατά την συζήτηση του προϋπολογισμου του 2021 ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μείωσε «στα χαρτιά» το ΑΕΠ του 2019 για να εμφανίσει χαμηλότερη ύφεση.

Επιπλέον, προέταξε ως λύση στα λουκέτα που ενδέχεται να βάλουν πολλές επιχειρήσεις, το κούρεμα των χρεών και όχι την μετατόπιση τους σε επόμενα χρόνια και υπέβαλλε τις προτάσεις του κόμματος του για τον προϋπολογισμό.

Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Διαβάζοντας προσεκτικά το προϋπολογισμό διέκρινα πως για κάθε μεγάλο γλύφω τις ελληνικές κοινωνίες παρουσιάζουν οι ανάγκες και μία λύση που είναι σαφής, απλή, ξεκάθαρη και ταυτόχρονα λάθος. Δε σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Γιατί στόχος σας είναι ξεκάθαρο είναι εξυπηρέτηση ολιγαρχικών συμφερόντων γιατί πιστεύετε ότι αυτά τα συμφέροντα έχουν τη δύναμη να σας κρατήσουν στα πράγματα.

Θυμάμαι τον κύριο πρωθυπουργό εδώ το Μάρτιο από το βήμα της Βουλής, που είπα πως στην καλύτερη των περιπτώσεων αν ήμασταν τυχεροί ίσως και να γλιτώναμε με ενα 10%.

Λίγες μέρες μετά βγήκε το ΔΝΤ και επιβεβαίωση ότι είμαστε η μόνη δύναμη που προβλέψαμε την ύφεση.

Ο πρωθυπουργός έλεγε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της ύφεσης. Την ίδια ώρα ο ανεκδιήγητος διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος έλεγε για 4% ύφεση. Για εμάς η μπίλια δεν έχει κάτσει ακόμα. Όταν τελικά θα αναιρεθεί για τελευταία φορά το Α.Ε.Π. και ύφεση θα είναι κοντά στο 15%, τότε δεν θα είστε εσείς την κυβέρνηση αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Υπολογίσατε λάθος τον πολλαπλασιαστή για τέσσερις λόγους. Ο πολλαπλασιαστής είναι πάντα μεγαλύτερος σε περίοδο ύφεσης από ότι σε περίοδο μεγέθυνσης. Δεύτερον δε λάβατε υπόψη σας τον αντίκτυπο της κρίσης στο αδερφάκι του πολλαπλασιαστή, στον επιταχυντή της οικονομίας, δηλαδή στο αποτέλεσμα που έχει η απαισιοδοξία των επιχειρηματιών για την οικονομική δραστηριότητα, στην τάση τους να επενδύουν, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των επενδύσεων που έχει τον μεγαλύτερο μακροοικονομικό συντελεστή. Τρίτον δεν σκεφτήκατε καν να λάβετε υπόψη σας τον αντίκτυπο που έχει στο πολλαπλασιαστή το ξεχαρβάλωμα της αγοράς εργασίας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ μας ήταν ένα δις λιγότερο από ότι το τρίμηνο του 2019. Στο φιάσκο του υπολογισμού του πολλαπλασιαστή, ήρθε να προστεθεί και το έτερο φιάσκο. Δεν είδατε αυτό για το οποίο σας προειδοποιούσαμε από το Μάρτιο, σας λέγαμε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα έφερνε το δεύτερο κύμα της οικονομικής πανδημίας. Σας λέγαμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού ήταν πράξη ανευθυνότητας. Είχα εδω τον κύριο πρωθυπουργό ο οποίος κοκορευόταν και με ειρωνευόταν.

Δημιουργήσατε μια μαύρη τρύπα που ακόμα και Στίβεν Χόκινγκ ο μακαρίτης δεν θα μπορούσε να υπολογίσει το μέγεθος της. Για μήνες ασελγούσατε κύριε Σταϊκούρα σε βάρος της στατιστικής. Παίρνατε τον αποπληθωρισμό και τον προσθέτατε στο ατομικό εισόδημα για να μειώσετε λίγο την χασούρα της ύφεσης.

Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης δεν μπορείτε να προσποιηθείτε αγνοία. Αν ξεκίνησα με τις προβληματικές αστοχίες τόσο του μέλλοντος, όσο και του παρελθόντος, είναι επειδή αυτές οδηγούν σε άστοχες πολιτικές.

Μιλάτε για παρεμβάσεις υπέρ των πληγέντων από την πανδημία. Η μερική αντικατάσταση μισθών σε πληγείσες επιχειρήσεις είναι απαραίτητη. Επιλύοντας όμως οριζόντια την κατάσταση και μόνο των χαρτογραφημένων, το ποσοστό των απαλλαγών που αντικαταστήσατε είναι μακροοικονομικά μικρό, ταμειακά είναι μεγάλο. Αν λάβετε υπόψη τους αχαρτογράφητους εργαζόμενους και τις μη δηλωθείσες ώρες εργασίες, τελικά πλήττεται και τα δημόσια ταμεία για φέτος για του χρόνου και για το 2022 μέσα από την ισχνότητα της αντικατάστασης των μισθών.

Έρχεται τσουνάμι λουκέτων. Το φέρνει η λανθασμένη εκτίμηση σας το μέγεθος της μαύρης τρύπας και οι μνημονιακή επιλογή σας να μπερδεύετε την χρεοκοπία με την έλλειψη ρευστότητας. Τα λουκέτα μόνο με ένα τρόπο μπορούν να ελαχιστοποιηθούν. Κουρέματα αν θέλουμε να αποδυναμώσουμε το τσουνάμι των λουκέτων, να εμβολιάσουμε τους μικρομεσαίους. Το κούρεμα είναι για το λουκέτο, ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊο.

Θα διαμαρτυρηθείτε για την καθυστέρηση λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις Βρυξέλλες ως προς την παροχή των εμβολίων; Στα χείλια κέντρα εμβολιασμού που έχετε προαναγγείλει με τι χρήματα θα τα φτιάξετε; Μα αυτά που ο προϋπολογισμός σας ξέχασε να προϋπολογίσει;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τα βρήκαν Εκκλησία - κυβέρνηση: Ανοίγουν οι ναοί υπό προϋποθέσεις - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις