ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός - Η φυγή προς τα εμπρός και το restart

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός - Η φυγή προς τα εμπρός και το restart
InTime

Ανασχηματισμός: Θέμα ωρών είναι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός σε κλειστές συσκέψεις τα προηγούμενα 24ωρα με τους στενούς του συνεργάτες ολοκλήρωσε  το παζλ των προσώπων και σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί το λίφτινγκ στο υπουργικό σχήμα.

Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού με τον ανασχηματισμό είναι να ενισχύσει το κυβερνητικό σχήμα, τοποθετώντας ανθρώπους – κλειδιά σε κρίσιμες θέσεις. Με δεδομένο μάλιστα ότι η νέα χρονιά μόλις ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει το μήνυμα του restart και της φυγής προς τα εμπρός.

Τα σενάρια περί ανασχηματισμού επιβεβαίωσε εμμέσως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας «Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα» και προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις αλλαγές που έρχονται.

Η έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοιού και η μείωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά δημιουργούν το κατάλληλο timing που αναζητούσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα.

Εξάλλου όπως τονίζουν κύκλοι προσκείμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου, δεκαοκτώ μήνες μετά τις εκλογές είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, καθώς κλείνει ένας κύκλος που η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με κρίσιμα θέματα και ο πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πού έγιναν επιτυχημένες κινήσεις και πού καταγράφηκε υστέρηση.

Πάντως παρά την έντονη φημολογία το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος, καθώς οι επιλογές προσώπων είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού.

Δεδομένη θεωρείται η ενίσχυση του αποτυπώματος της κοινοβουλευτικής ομάδας στο νέο κυβερνητικό σχήμα.Άλλωστε οι επαφές του Κυριάκου με τους γαλάζιους βουλευτές έχουν πυκνό χαρακτήρα, με πηγές να υπενθυμίζουν την αποστροφή του σε μια από τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας: «Και βέβαια γνωρίζετε πολύ καλά ότι και η δική μου πόρτα λόγω κορονοϊού μπορεί να είναι μισάνοιχτη, η οθόνη μου είναι πάντα ανοιχτή πάντως»., είχε αναφέρει με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Νοέμβριο.

Η αξιοποίηση των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, όπως υπογραμμίζεται, κάθε άλλο παρά μια κίνηση διατήρησης των ισορροπιών αποτελεί. Βασικό ζητούμενο είναι η εκπλήρωση των κυβερνητικών στόχων και εντός του απαιτητικού χρονοδιαγράμματος.

Την πόρτα της εξόδου από το υπουργικό σχήμα φαίνεται ότι θα δουν αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί, οι οποίοι θα αντικατασταθούν από τη βάση της ΝΔ, από βουλευτές δηλαδή, ιδίως της περιφέρειας, οι οποίοι μπορούν να τρέξουν το μεταρρυθμιστικό έργο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.