ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της MARC στον Alpha 98,9: Πρωτοφανή τα υψηλά ποσοστά της ΝΔ

Πρόεδρος της MARC στον Alpha 98,9: Πρωτοφανή τα υψηλά ποσοστά της ΝΔ

Ο Θωμάς Γεράκης ανέλυσε στον Alpha 98,9 τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Απόψε το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας.

Στα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Marc Θωμάς Γεράκης. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «πρωτοφανές» το γεγονός ότι στο μέσον της θητείας της, η ΝΔ συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που είχε συγκετρώσει τον Ιούλιο του 2019. Παράλληλα, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πείθει τους ψηφοφόρους, ενώ αναφέρθηκε και στις απαντήσεις των πολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό για τον νέο κορωνοϊό.

Όπως είπε ο κ. Γεράκης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, «υπάρχει ανασφάλεια και κόπωση, αλλά διακρίνω και αποθέματα κουράγιου. Σαν να τρέχουμε σε μαραθώνιο, βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει».

«Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι αυξάνεται η πρόθεση εμβολιασμού, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ένα 20% άλλαξε στάση, που είναι 1,6 εκατ. πολίτες οι οποίοι πείστηκαν να κάνουν τελικά το εμβόλιο. Βέβαια τον Οκτώβριο δεν υπήρχε εμβόλιο. Φαίνεται, λοιπόν, ότι είναι εφικτή η ανοσία του πληθυσμού. Οι άνω των 65 ετών δηλώνουν ότι σε ποσοστό 84% θα εμβολιαστεί» ανέφερε σχετικά με τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό.

Σχετικά με την επιστροφή στην κανονικότητα, ο πρόεδρος της Marc σημείωσε πως «υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό αργεί. Όλοι έχουμε καταλάβει ότι το Πάσχα έχει χαθεί και παίζεται το καλοκαίρι. Όσοι λένε ότι κάπως θα επιστρέψουμε πριν από το καλοκαίρι στη σχετική κανονικότητα είναι 38% και όσοι το βλέπουν αυτό για μετά το καλοκαίρι είναι 56%. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να σωθεί το καλοκαίρι».

Σχολιάζοντας την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ συγκεντρώνει 38,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, τόνισε πως «βλέπουμε πρωτοφανή πράγματα. Η δυσκολότερη στιγμή μιας κυβέρνησης είναι το μέσον της θητείας. Εδώ, είμαστε στον 1,5 χρόνο, περίπου στο μέσον της θητείας, η κυβέρνηση απολαμβάνει εκλογικά ποσοστά, μεγαλύτερα από αυτά που έλαε στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει εκλογικό προηγούμενο. Δεν υπάρχει αίτημα πολιτικής αλλαγής από τους ψηφοφόρους των κομμάτων. Αν είχαμε, όμως σήμερα εκλογές, που η πλειοψηφία δεν τις θέλει, το ποσοστό που θα λάμβανε η ΝΔ θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, θα ήταν σίγουρα πάνω από 40%. Τώρα η ΝΔ έχει 38,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, αλλά για να βγει η εξίσωση τα δύο αυτά κόμματα θα πρέπει να αθροίσουν 70% στις εκλογές. Υπάρχει τώρα ένα 20% που δεν τοποθετείται, τα υπόλοιπα κόμματα δεν θα μας εκπλήξουν, δεν θα έχουν μεγάλες διαφορές. Αν υπολογίσουμε και το 9-10% εκτός Βουλής, μένει 70% για να μοιραστούν τα δύο κόμματα και το ζητούμενο είναι πώς θα μοιραστεί».

«Δεν επηρεάζεται η πρόθεση ψήφου. Παρόλο που φαίνεται μια δυσαρέσεια, παράπονα και γκρίνια. Στο ερώτημα αν αυτόν τον 1,5 χρόνο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑΖ κυβέρνηση, έχουμε ένα 15% που λέει ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Τη στιγμή που δεν φαίνεται να πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ και όποια άλλη δύναμη, αυτό εξηγεί και τα ποσοστά», συνέχισε ο κ. Γεράκης.

Για τον ανασχηματισμό, είπε ότι «ο βασικός κορμός έμεινε, δεν ήταν ριζικός ανασχηματισμός. Αυτά κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Το κομματικό ακροατήριο της ΝΔ έμεινε ικανοποιημένο. Όσοι ήταν ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον ανασχηματισμό.

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης θα παρουσιαστεί στο σημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και μεταξύ άλλων θα απαντηθούν το θέμα που προέκυψε με την Εκκλησία, ο ελληνοτουρκικός διάλογος και το ερώτημα αν είχαμε σήμερα εκλογές με ποια κριτήρια θα ψήφιζε ο κόσμος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε από κορονοϊό ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, Λεωνίδας Πελεκανάκης