ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς έως το Μάρτιο και το ορόσημο του Μαΐου

Το μήνυμα Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς έως το  Μάρτιο και το ορόσημο του Μαΐου

Πάνω από 500.000 εμβολιασμοί θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το Σάββατο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της χθεσινής τηλεοπτικής του συνέντευξης στο ΣΚΑΙ, ενώ εκτίμησε πως μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε ξεπεράσει το 1.700.000 εμβολιασμούς.

«Θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας που το θέλουν άνω των 75: 75-79, 80-84, 85 και άνω. Θα έχουμε εμβολιάσει και την ομάδα 60-64. Και μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει πιστεύω και ένα πολύ μεγάλο μέρος της κατηγορίας από τα 60 μέχρι τα 74. Συνολικά δηλαδή όλοι άνω των 60 συν κάποιοι οι οποίοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν εμβολιαστεί», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών, δηλώνοντας πως, όταν πια θα φτάνουμε στο Πάσχα, δηλαδή αρχές Μαΐου, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα.

Έως σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα ανέρχεται στο 4,46%, καθώς μέχρι χθες είχαν διενεργηθεί 446.780 εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης.

Παράλληλα ακόμη δύο ηλικιακές ομάδες εντάσσονται στον σχεδιασμό της επιχείρησης «Ελευθερία».

Χθες το απόγευμα άρχισαν να στέλνονται τα sms ραντεβού, για εμβολιασμό στους εγγεγραμμένους στην άυλη συνταγογράφηση ηλικίας 60-64 ετών, για τους οποίους όπως άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού. Την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, ανοίγει επίσης η διαδικασία των ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα αυτού του συστήματος, ηλικίας 75-79 ετών.

Οι εμβολιασμοί της ηλικιακής ομάδας 60 64 με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα αρχίσουν από τις 15/2. Αυτό το σύστημα εμβολιασμού θα γίνεται παράλληλα με το βασικό σύστημα εμβολιασμού, στο οποίο εμβολιάζονται αυτή τη στιγμή οι πολίτες ηλικίας 80-84 ετών. Στόχος είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των 75-79 στις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους έχουν παραλειφθεί οι πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και οι πρώτοι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 60-64 με το εμβόλιο αυτό στη χώρα μας θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου και θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα που θα αφορά αποκλειστικά εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, διαδικασία που θα κινείται παράλληλα με το σύστημα εμβολιασμών που ήδη έχει δρομολογηθεί.

Παράλληλα θα αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφού ανοίγουν τμήματα στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, στα κτίρια της Helexpo στην Αθήνα και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Θεμιστοκλέους, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων από 60 έως 64 και από 75 έως 79, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 1 εκατομμύριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.