ΠΟΛΙΤΙΚΗ

#metoogreece.gr: Η ιστοσελίδα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης

#metoogreece.gr: Η ιστοσελίδα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης

Για τους χώρους εργασίας, το σχολείο, την οικογένεια, τις παρέες.

Σειρά πρωτοβουλιών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, για την αντιμετώπιση του φαινομένου των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, κακοποιήσεων και την εξουσιαστική βία.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν στους χώρους εργασίας, το σχολείο, την οικογένεια, τις παρέες.

Μεταξύ όλων των άλλων πρωτοβουλιών, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο ιστοτόπων, του metoogreece.gr και του metoo.gov.gr (θα ενεργοποηθεί σύντομα) στην οποία θα μπορεί κανείς να πληροφορείται και κυρίως να καταγγέλλει όλα όσα ψάχνει γύρω από αυτά τα θέματα, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε θύματα να κάνουν και live σε chat τις καταγγελίες τους.

Μάλιστα, στα social media του πρωθυπουργού ανέβηκε ταυτόχρονα και ένα βίντεο για τον εν λόγω ιστότοπο και με το μήνυμα «σπάσει τη σιωπή», «είμαστε όλοι δίπλα σου», «μαζί σπάμε τη σιωπή».

«Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε τα θύματα να καταγγείλουν τα τις πράξεις αυτές στη δικαιοσύνη. Στην Κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι πρωτοβουλίες της οποίας σήμερα ανακοινώνω και ελπίζω ότι θα έχω διακομματική στήριξε σήμερα στην ολομέλεια. Είναι πρωτοβουλίες που έχουν ένα διπλό στόχο. Πρώτον ενισχυθεί περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για την τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος. Κυρίως όμως να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης» ανέφερε ο κ. Μητσοτακης.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

1. Αλλάζει ο κοινός κώδικας, αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
2. Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους οι παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος.
3. Δημιοργειται διαδικτυακή Πύλη #metoo.gov.gr
4. Θα υποβάλλονται καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο
5. Θέσπιση εθνικού μητρώου για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής, όπως προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις σε προσφυγικές δομές.
6. Θέσπιση υποχρεωτικής διαθεσιμότητας ενός ύποπτου για τέτοιες πράξεις μέχρι να διαλευκανθεί υπόθεση.
7. Στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων των γιατρών του ΕΣΥ, των σωμάτων ασφάλειας θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχληση στο χώρο εργασίας.
8. Σε όλα τα σχολεία θα υπάρχει πρόγραμμα σεξουαλικές διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι πιλότοι: «Ουρλιαχτά» μέσα στο κοκ πιτ - Να ποιοι ρίχνουν θερμοβολίδες για να ξεφύγουν