ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι απέναντι στη κυβέρνηση: Οργή της αντιπολίτευσης για φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας

Όλοι απέναντι στη κυβέρνηση: Οργή της αντιπολίτευσης για φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας
Intime News

Την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα σοκαριστικά βίντεο που κατέγραψαν πολίτες, χθες το μεσημέρι, στη πλατεία της Νέας Σμύρνης και στα οποία απεικονίζονται άνδρες της ΕΛΑΣ να χτυπάνε με βιαιότητα ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί, παρουσία, μάλιστα, μικρών παιδιών.

Οι καταγγελίες για απρόκλητη χρήση βίας από την πλευρά της αστυνομίας, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, γεγονός που οδηγεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο να κατηγορούν την κυβέρνηση για «καταστολή χωρίς φραγμούς, δήθεν στο όνομα της πανδημίας». ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Μέρα25 στρέφονται ανοιχτά κατά του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, χρεώνοντας τους όλα όσα συμβαίνουν στις γειτονιές και το κέντρο της Αθήνας ως πολιτική επιλογή, προκειμένου να γλυτώσουν από τα αδιέξοδα που έχουν οδηγηθεί.

Η συχνότητα με την οποία η κυβέρνηση καταφεύγει στη χρήση ασύμμετρης βίας, οδηγεί σε ένα αρραγές μέτωπο καταδίκης της εν λόγω πολιτικής από την αντιπολίτευσης, απομονώνοντας πλήρως το Μαξίμου στο πολιτικό σκηνικό. Ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται, είναι η «έκκληση» του Γιάνη Βαρουφάκη προς τους Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Κουτσούμπα, για τη δημιουργία «μετώπου προστασίας της Δημοκρατίας».

Άλλωστε, τα όσα συνέβησαν χθες στη Νέα Σμύρνη, κάθε άλλο παρά μεμονωμένο περιστατικό φαίνεται πως αποτελεί. Το Σάββατο υπήρξαν αντίστοιχες καταγγελίες για απρόκλητες επιθέσεις από αστυνομικούς στο Χαλάνδρι και τα Πετράλωνα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες η ΕΛΑΣ διέλυσε βίαια συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, που στήριζαν τα αιτήματα του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως και στη βία που δέχονται καθημερινά στον δρόμο φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι.

«Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι», χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν, χθες, στη Νέα Σμύρνη ο Αλέξης Τσίπρας, συνδυάζοντας την όξυνση της καταστολής, με την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία, αλλά και με τις υπόλοιπες αποτυχίες της -όπως της χαρακτηρίζει- στην καθημερινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν εξοργισμένος μόνο με την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, αλλά και με μεγάλη μερίδα μέσων ενημέρωσης και κυρίως τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, για τον τρόπο που παρουσίασαν και αυτό το περιστατικό. Μάλιστα, έριξε την ευθύνη για ότι συμβαίνει στη χώρα και στον τρόπο που παρουσιάζονται στη δημόσια σφαίρα, προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως είναι «ο ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες».

Ένα βήμα παρακάτω από τον αρχηγό του, πήγε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ζητώντας από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να «μαζέψει» την αστυνομία, προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως θα φέρει την ευθύνη για ότι συμβεί. «Οι γειτονιές και οι πλατείες δεν είναι κατεχόμενη χώρα. Αν δεν σταματήσετε το όργιο καταστολής και αυταρχισμού, εσείς και ο κ. Μητσοτάκης, φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη για ό,τι συμβεί», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με σκληρό τρόπο αντέδρασε στις καταγγελίες και το Κίνημα Αλλαγής, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη, Παύλο Χρηστίδη, να σημειώνει πως «Η αστυνομική βία στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Οι εικόνες της σημερινής επίθεσης της αστυνομίας κατά των νέων ανθρώπων στην Νέα Σμύρνη σοκάρουν. Δεν έτυχε, είναι επιλογή της Κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Όσο ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη, τόσο θα καταφεύγουν στην καταστολή».

Δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησε και το ΚΚΕ, αφού αντιπροσωπεία του κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή Χρήστο Κατσώτη, βρέθηκε στη ΓΑΔΑ -όπου έχουν μεταφερθεί τα 11 άτομα που προσήχθησαν από τη Νέα Σμύρνη- απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων. Σε πολιτικό επίπεδο, ο Περισσός καταδίκασε την απρόκλητη επίθεση -όπως τη χαρακτήρισε- και υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιλέγει «την καταστολή, τα καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας, οι -στρατιωτικού χαρακτήρα- περιπολίες αστυνομικών σωμάτων σε γειτονιές και πλατείες, είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική και αποτέλεσμα όλης της προσπάθειας ενοχοποίησης του λαού για την εξέλιξη της πανδημίας».

Παράλληλα, το ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα προς τον λαό να απαιτήσει «Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας όλου του λαού διεκδικώντας ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, πραγματική επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, επιτάχυνση των εμβολιασμών με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τη σειρά του απευθύνει «έκκληση» προς το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ για κοινή δράση. «Μπροστά στην κλιμάκωση της κρατικής καταστολής που πλέον απειλεί την Δημοκρατία και αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες από τους πραιτοριανούς των κκ. Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη, το ΜέΡΑ25 καλεί το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή δράση προστασίας της Δημοκρατίας και των πολιτών. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι, σε μια τόσο κρίσιμη καμπή, αδυνατούμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας υπέρ της δημοκρατικής νομιμότητας», ανέφερε ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.