ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τάνια Καραγιάννη στο Newsbomb.gr: Την κυβέρνηση απασχολεί η δική της «επιβίωση», όχι της κοινωνίας

Τάνια Καραγιάννη στο Newsbomb.gr: Την κυβέρνηση απασχολεί η δική της «επιβίωση», όχι της κοινωνίας
Facebook

Για πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής τόσο στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και στην οικονομία, κάνει λόγο η Τάνια Καραγιάννη, μιλώντας στο Newsbomb.gr. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά κατέφευγε σε αντιφατικά και αποσπασματικά μέτρα, μεταφέροντας επί της ουσίας την ευθύνη στους πολίτες.

Καταθέτει, επίσης, την ανησυχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τρόπο που σκοπεύει να διαχειριστεί τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ισχυριζόμενη ότι τα κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, μακριά από την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Νίκου Παππά είναι πολιτική δίωξη, που περιέχει ξεκάθαρα το μήνυμα πως «όποιος επιχειρεί να τα βάλει με τα συμφέροντα και εν προκειμένω τους καναλάρχες, θα διώκεται».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Τάνιας Καραγιάννη στο Newsbomb.gr:

Κυρία Καραγιάννη, πως σχολιάζετε την απόφαση της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων;

Με δεδομένο ότι δεν βρισκόμαστε σε σημείο ύφεσης της πανδημίας, αντιθέτως διανύουμε μία περίοδο εξαιρετικής πίεσης των Νοσοκομείων και πολύ υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, πρόκειται απλώς για ομολογία ότι τα μέτρα δεν λειτούργησαν. Είναι δηλαδή ομολογία ότι η κυβέρνηση ουδέποτε είχε σοβαρό σχέδιο κι ότι σε διάφορα στάδια της πανδημικής κρίσης έλαβε μέτρα αποσπασματικά, πολλές φορές αντιφατικά, ελλιπή, ανεπαρκή και τελικά αναποτελεσματικά.

Από τη δική μας οπτική ήταν απολύτως αναμενόμενη η αποτυχία τους. Και το λέω με ειλικρινή θλίψη. Διότι αποτυχία της Κυβέρνησης, οποιασδήποτε Κυβέρνησης, στη διαχείριση της πανδημίας, σημαίνει απώλεια ανθρώπινων ζωών και με κάτι τέτοιο δεν μπορεί να νιώθει κανείς καλά.

Με αυτό άλλωστε το κριτήριο ασκήσαμε αντιπολίτευση από την αρχή της πανδημίας είτε διατυπώνοντας τη διαφωνία μας είτε επισημαίνοντας τι κατά τη γνώμη μας έπρεπε να έχει γίνει διαφορετικά.

Έθεσα το ερώτημα γιατί εδώ και αρκετό καιρό ακούμε τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει για το «πιο αποτυχημένο λοκ ντάουν της Ευρώπης». Με τα κρούσματα να σημειώνουν εκρηκτική άνοδο τις προηγούμενες ημέρες, τι θα έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση για να περιορίσει τη διασπορά του ιού;

Ξέρετε γιατί είχαμε το πιο μακρύ και ταυτόχρονα αποτυχημένο Lockdown στην Ευρώπη; Επειδή στην πραγματικότητα είχαμε μόνο αυτό.

Στην ουσία η Κυβέρνηση προτίμησε εξαρχής να ωραιοποιεί συστηματικά την κατάσταση, περιοριζόμενη ταυτόχρονα σε μία «στρατηγική» που περιλάμβανε μόνο lockdown, έλεγχο της Ενημέρωσης, «ατομική ευθύνη» των πολιτών, κενές περιεχομένου υποσχέσεις για ταχύτατο εμβολιασμό και όπου κρινόταν αναγκαίο εμπλοκή της αστυνομίας και αυταρχισμό. Με δυο λόγια την απασχόλησε περισσότερο η δική της «επιβίωση» και όχι η επιβίωση της κοινωνίας.

Είναι, όμως, αυτονόητο ότι η πανδημία δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί χωρίς οργάνωση, σοβαρή επιχειρησιακή προετοιμασία, κονδύλια για την Υγεία και ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μονίμων γιατρών, επάρκεια υγειονομικού προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Δεν ήταν δηλαδή δυνατόν να αναχαιτισθεί, χωρίς να διασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για να αντέξει την πίεση το ΕΣΥ.

Εκείνο, όμως, που πρωτίστως ήταν απαραίτητο να επιτευχθεί, ήταν επιτυχής επιδημιολογική επιτήρηση. Και αυτό γίνεται αφενός με εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους από τις κρατικές υπηρεσίες και αφετέρου με συνταγογράφηση και διενέργεια αξιόπιστων διαγνωστικών τεστ, βάσει ιατρικών πρωτοκόλλων και υποχρέωση δήλωσης αποτελεσμάτων.

Τι από αυτά έκανε η Κυβέρνηση της ΝΔ; Τίποτα! Αντίθετα. Αντί να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μερολήπτησε υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτικών κλινικών και αντί να οργανώσει την επιδημιολογική επιτήρηση, μετακύλησε και αυτή την ευθύνη στον πολίτη, κάνοντας σήμερα ένα ακόμα επικίνδυνο λάθος.

Βασίζει δηλαδή ολόκληρη την από εδώ κι έπειτα στρατηγική της στα self tests, παρουσιάζοντάς τα ως το «κλειδί ανοίγματος» της οικονομίας και αγνοεί επιδεικτικά τις οδηγίες ακόμα και του ECDC που έχει επισημάνει ότι αυτά μπορούν να παίξουν μόνο επικουρικό ρόλο και όχι να υποκαταστήσουν τα μοριακά και τα rapid tests.

Ταυτόχρονα, δεν κάνει καμία προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές προμήθειας, όπως έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν κάνει επίσης τίποτα προκειμένου έστω και σήμερα να αξιοποιηθούν στη μάχη κατά της πανδημίας όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στην πραγματικότητα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται επικίνδυνα και ανεύθυνα.

Πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πορείες» για την αύξηση των κρουσμάτων

Στη χώρα της «ατομικής ευθύνης», πάντα φταίει κάποιος άλλος ή κάτι άλλο, εκτός από την Κυβέρνηση και τις επιλογές της. Τα στελέχη της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά υπεύθυνα είναι. Σε αυτό να συμφωνήσουμε.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως επενδύει πολλά στα χρήματα που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εσείς, αισιοδοξείτε;

Το κρίσιμο ζήτημα εδώ είναι ο τρόπος που σχεδιάζει η Κυβέρνηση να «αξιοποιήσει» αυτά τα κονδύλια και ποιοι τελικά θα είναι εκείνοι που θα επωφεληθούν.

Και δυστυχώς, βάσει του σχεδίου που έχει καταρτίσει η Κυβέρνηση, φαίνεται ότι για μία ακόμα φορά τα οφέλη δεν αφορούν στη μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Διότι πρόκειται για ένα σχέδιο που συνδέεται στενά με τα όσα έχουν ήδη προδιαγραφεί στην Έκθεση Πισσαρίδη και είναι σταθερά προσανατολισμένα στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και την εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και τη συρρίκνωση των μισθών, τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε λίγους και τον παράλληλο περιορισμό κοινωνικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση βασικών υποδομών και υπηρεσιών του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αλλά ακόμα κι αν δεχτούμε τις -εκ των πραγμάτων- έωλες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για δημιουργία 180.000 – 200.000 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα εξαετίας, είναι προφανές ότι ο πήχης έχει τοποθετηθεί εξαιρετικά χαμηλά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς αφενός το μέγεθος της διαθέσιμης χρηματοδότησης και αφετέρου το γεγονός ότι ως το τέλος του 2021 η χώρα θα έχει 1,3 εκατ. ανέργους.

Όλα αυτά σίγουρα δεν μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Αντίθετα μας γεμίζουν ανησυχία.

Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να επανακκινήσει άμεσα η οικονομία;

Είναι τόσο εκρηκτική η κατάσταση σήμερα που πρωτίστως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ιδιωτικό χρέος. Εμείς έχουμε προτείνει διαγραφή ενός μεγάλου μέρους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και ρύθμιση του υπόλοιπου σε ένα σχήμα 120 δόσεων. Επίσης, είναι αναγκαία η στήριξη της εργασίας, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις, η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, αλλά και η ακύρωση του πτωχευτικού κώδικα που φέρνει λουκέτα και ανεργία.

Πριν από μερικές ημέρες, μετά από πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, συστάθηκε προανακριτική επιτροπή που θα ερευνήσει τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, εναντίον του Νίκου Παππά. Γιατί μιλάτε για «πολιτική δίωξη»;

Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς τη σύσταση μιας προανακριτικής, στην οποία παραπέμπεται ένας πρώην υπουργός, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει για ποιον ακριβώς λόγο κατηγορείται; Εδώ έχουμε μια υπόθεση στην οποία δεν προκύπτει σε ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο, δεν υπάρχει κατηγορία χρηματισμού ούτε και νομικό έρεισμα. Η πρώτη συζήτηση στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική ως προς αυτό. Όσο κι αν ψάξει κανείς να βρει το αδίκημα δεν το βρίσκει. Ούτε καν στην ρητορική της ΝΔ.

Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από αυτή την επιλογή. Ότι δηλαδή «όποιος επιχειρεί να τα βάλει με τα συμφέροντα και εν προκειμένω τους καναλάρχες, θα διώκεται». Ως προς τον χρόνο, δε, που επελέγη για να πραγματοποιηθεί η προανακριτική, είναι προφανές ότι εξυπηρετεί την «ανάγκη» της ΝΔ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά της προβλήματα. Προβλήματα που απορρέουν ακριβώς από την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης να απαντήσει αποτελεσματικά σε αυτά.

Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, ότι η κυβέρνηση αρχίζει να έχει φθορά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει από αυτή. Πιστεύετε ότι μπορεί να ανατραπεί υπέρ σας το πολιτικό κλίμα;

Η καλύτερη και η πιο γνήσια δημοσκόπηση είναι πάντα η έκφραση του λαού στην κάλπη. Εκεί, η σημερινή Κυβέρνηση θα κληθεί να κάνει απολογισμό και θα κριθεί για τις πολιτικές της επιλογές στο σύνολό τους και τότε ο λαός θα έχει να επιλέξει ανάμεσα στα αδιέξοδα που θα έχουν αυτές οδηγήσει και στην εναλλακτική πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.