ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευκρινίσεις Παπαϊωάννου για τους μισθούς των εμμίσθων δικηγόρων

Διευκρινίσεις Παπαϊωάννου για τους μισθούς των εμμίσθων δικηγόρων

Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και κυρίως ΟΤΑ έχουν χάσει στην πραγματικότητα από 15% έως 40% επί των συνολικών αποδοχών τους εξαιτίας της περικοπής διαφόρων επιδομάτων έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Απαντώντας σε χθεσινά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «υπέρογκες» αυξήσεις στους έμμισθους δικηγόρους και «απόφαση αίσχος» την ώρα που πλήττονται μισθωτοί και συνταξιούχοι ο κ. Παπαϊωάννου έκανε λόγο για «ανεύθυνα δημοσιεύματα που απευθύνονται στο θυμικό των Ελλήνων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης οι συνολικές αποδοχές των έμμισθων δικηγόρων όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν κυρίως λόγω της κατάργησης όλων των επιδομάτων, όπως κίνητρο απόδοσης (150 ευρώ), πληροφορικής (140 ευρώ), μεταπτυχιακών σπουδών (45 ευρώ), διδακτορικό (75 ευρώ), έξοδα κίνησης (150 έως 300 ευρώ) αλλά και τα λεγόμενα ειδικά επιδόματα σε όσους υπηρετούσαν σε υπουργεία (σ.σ μόνο το ειδικό επίδομα (ΔΙΒΕΤ) του υπουργείο Οικονομικών έφτανε τα 1.200 ευρώ).

Ειδικότερα, όπως, εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου προς άρση των εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν περί δήθεν αυξήσεων των αμοιβών των «εκλεκτών», (έμμισθων δικηγόρων) ενόψει εκλογών:

* Με το ενιαίο μισθολόγιο (ν. 4024/2012) ορίστηκε ως καταληκτικός μισθός, αυτός του Βαθμού Α, ήτοι το ποσό των 2400 ευρώ.

Πρόκειται, για μία αύξηση της τάξεως του 40% έναντι του μισθού των 1666 ευρώ που ίσχυε πριν.

Αντίστοιχα, όλοι οι βασικοί μισθοί των δημ. υπαλλήλων αυξήθηκαν με το ενιαίο μισθολόγιο κατά μέσο όρο σε ποσοστό 25%.

Η αύξηση αυτή του βασικού μισθού κρίθηκε αναγκαία, δεδομένου ότι έπρεπε να ενσωματωθεί στον βασικό μισθό και ένα ποσοστό των επιδομάτων που καταργήθηκαν πλήρως με τον ν. 4024.

* Η φιλοσοφία αυτή του ενιαίου μισθολογίου ΔΕΝ τηρήθηκε στην περίπτωση των αποδοχών των δικηγόρων με έμμισθη εντολή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΚπΔ, οι δικηγόροι παρ΄Αρείω θα έπρεπε να λάβουν τον μισθό των 2400 ευρώ.

Αυτή η λύση δεν επιλέχθηκε.

Ωστόσο, προκρίθηκε η λύση να λάβουν ως βασικό μισθό, το ποσό που έπαιρναν και με το προϊσχύσαν καθεστώς, δηλ. 1900 ευρώ και επιπλέον να λαμβάνουν ένα χρονοεπίδομα 2% για κάθε 2 έτη δικηγορίας από την εγγραφή τους στα μητρώα των δικηγορικών συλλόγων.

Με το χρονοεπίδομα αυτό, αφενός θεσπίζεται μία ελάχιστη μισθολογική εξέλιξη που κρίνεται επιβεβλημένη για μία σύμβαση αορίστου χρόνου, όπως αυτή της έμμισθης εντολής και αφετέρου προβλέπεται ότι ο δικηγόρος θα καταλήγει σταδιακά, μετά από 25 έτη δικηγορίας, στον μισθό των 2400 ευρώ, που κανονικά θα ελάμβανε με την προαγωγή του στον Αρειο Πάγο, δηλ. μετά από 9 έτη δικηγορίας, κατά τα προβλεπόμενα στον ΚπΔ.

* Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι δικηγόροι, σε αντίθεση με τους δημ. υπαλλήλους, δεν εξελίσσονται σε θέσεις τμηματαρχών, διευθυντών ή γεν. δ/ντών, με τα αντίστοιχα επιδόματα που οι θέσεις αυτές συνεπάγονται.

6. Ακόμη, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι, ενώ κατ'ουσία ασκούν το ίδιο έργο με τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι αποδοχές τους διαμορφώνονται στο ήμισυ των αποδοχών του ΝΣΚ.

* Τέλος, ο βασικός μισθός των δικηγόρων με πάγια εντολή, εμφανίζεται μεν αυξημένος, όπως αυξημένος είναι και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, στο σύνολο, ωστόσο, των αποδοχών υπάρχει μείωση.