ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Ετοιμάζει παρεμβάσεις για την ακρίβεια - Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Ακρίβεια μέτρα κυβέρνηση
Το διεθνές ράλι τιμών που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση
Intime News

Αντισταθμιστικά μέτρα αναζητά η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το κύμα ακρίβειας, με το οποίο έχουν ξεκινήσει να βρίσκονται αντιμέτωπα τα νοικοκυριά.

Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τιμές σε πολλές κατηγορίες βασικών τροφίμων όπως σε κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ, η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25% και οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν σημαντικά, λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας. Με βάση αυτά τα δεδομένα στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζουν ένα πλέγμα παρεμβάσεων με διττό στόχο. Αφενός να περιοριστούν οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ρεύμα και αφετέρου να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το διεθνές ράλι τιμών που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση. Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη και η αναμενόμενη αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα και γι’ αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπους για να περιοριστεί η επιβάρυνση στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Οι παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη θα αφορά το καλάθι της νοικοκυράς και η δεύτερη περαιτέρω φοροελαφρύνσεις με επίκεντρο τη μεσαία τάξη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η θετική πορεία της οικονομίας και η εκτιμήσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος, δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που δύναται να χρησιμοποιηθεί για νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Το βασικό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι οι αυξήσεις στο ρεύμα και γι’ αυτό εξετάζονται τρόποι να περιοριστεί ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά. Πάντως τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και θα απευθύνονται κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά, γι’ αυτό και πιθανότατα να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στα τρόφιμα και σε αλλά είδη πρώτης ανάγκης εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως ο καφές. Δεν αποκλείεται επίσης να ενισχυθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε σύγκριση τιμών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.