ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για επίσκεψη Ερντογάν: Η Ελλάδα δημιουργεί πλαίσιο υπέρβασης στα ελληνοτουρκικά

Οικονόμου για επίσκεψη Ερντογάν: Η Ελλάδα δημιουργεί πλαίσιο υπέρβασης στα ελληνοτουρκικά

«Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε να έχουμε μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου 

Για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, τοποθετήθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας πως από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη.

Συγκεκριμένα όπως είπε σε συνέντευξή του στο Action24 το βράδυ της Πέμπτης, «η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο τον κ. Ερντογάν ήταν μια απολύτως πετυχημένη συνάντηση, πολύ καλά προετοιμασμένη από το Υπουργείο Εξωτερικών και από τον Σύνολο των Υπουργών». Συνέχισε δε λέγοντας πως «ήταν μια συνάντηση στην οποία επιβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση να αντιμετωπίζουμε όσο πιο αποτελεσματικά και άτεκτα μπορούμε τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών».

Ο κ. Οικονόμου παράλληλα τόνισε πως «προτείναμε στην τουρκική πλευρά να κάνουμε μια κοινή ημερίδα σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπου θα αναδείξουμε τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που έχουμε κάνει, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους δραστηριοποιούνται οι λαθροδιακινητές και τις κινήσεις τις οποίες και η Ελληνική Αστυνομία και το Ελληνικό Λιμενικό, αλλά και οι τουρκικές αρχές κάνουν σε βάρους τους. Νομίζω ότι αυτή θα είναι μια κίνηση με πολλαπλά μηνύματα και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Όπως είπε δε, «είναι μια ομαλή συνέχεια, μια φυσιολογική προέκταση του καλού κλίματος που έχει οικοδομηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και που το βλέπουμε να αποτυπώνεται σε διάφορα πεδία ανάμεσα σε αυτά και στο επίπεδο του μεταναστευτικού με πολύ μειωμένες ροές στον Έβρο, εξαιτίας βεβαίως και της πολύ καλής δουλειάς που κάνει εκεί η ΕΛ.ΑΣ, αλλά και με τη μείωση της πίεσης που έχουμε στα νησιά, κυρίως από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, τέλος Σεπτεμβρίου και μετά, που αποτυπώνονται και στους αριθμούς».

«Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε να έχουμε μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα, αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας του λιμενικού σώματος και της ελληνικής αστυνομίας να βρίσκονται σε μια διαρκή επικοινωνία. Σε επίπεδο του λιμενικού υπάρχει μια συζήτηση η οποία είναι σε εξέλιξη για να υπάρξει στενή επικοινωνία μεταξύ των αξιωματικών για την διαχείριση των ζητημάτων σε ότι αφορά την κίνηση και την πίεση προς τα νησιά. Μας υποσχέθηκε η τουρκική πλευρά ότι αυτή η αποτελεσματική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με το να μην επιτρέπεται στους λαθροδιακινητές να μεταφέρουν ανθρώπους από την Τουρκία, μετανάστες από την Τουρκία, στην ελληνική πλευρά, είτε στο Έβρο, είτε στα νησιά, θα συνεχιστεί και θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση κυρίως στα παράλια της Τουρκίας. Είναι κάτι που είναι και για μας ζητούμενο νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που όλοι θέλουμε να συνεχιστεί», σημείωσε.

Αναφορικά με τις διαθέσεις της ελληνικής πλευράς ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως, «δεν πρέπει να είμαστε, πώς να το πω, να σταματήσουμε να είμαστε υποψιασμένοι. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν μια πολύ καλή περίοδο, πάντοτε όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν ουσιαστικές και υπαρκτές διαφορές, αυτές αν θέλετε αναδείχτηκαν και σήμερα με ειλικρίνεια στις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουμε. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έβαλε με πολύ μεγάλη σαφήνεια και καθαρότητα ποιο είναι το μοναδικό θέμα, η μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία. Όμως, είπε κάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που νομίζω ότι αποτελεί το κλειδί της κατανόησης αυτής της πολιτικής και αυτής της πρακτικής που ακολουθούμε. Έχουμε διαφορές, έχουμε απόψεις, δε συζητούνται θέματα που έχουν να κάνουν, προφανώς, με την εθνική μας κυριαρχία, μία είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, αυτή της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ. Από εκεί και ύστερα, το ζητούμενο είναι οι διαφορές αυτές να μην γεννούν κρίσεις και νομίζω ότι αν το πετύχουμε και καταφέρουμε αυτό, όση μεγαλύτερη διάρκεια έχει, τόσο καλύτερα θα είναι και για τα δύο κράτη και για τους δύο λαούς, στα επίπεδα που σας περιέγραψα προηγουμένως».