ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε βαρύ κλίμα η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων

Σε βαρύ κλίμα η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων

Ανοιχτή κόντρα Μαξίμου – Βενιζέλου για τα μέτρα και τη στρατηγική της Ελλάδας έναντι των δανειστών

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η κυβέρνηση, μετά την πρώτη σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Κατά τη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να δώσει τέλος στην ανοιχτή κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όχι μόνο με αφορμή τα μέτρα αλλά και τη συνολική πολιτική στρατηγική της χώρας έναντι της τρόικα και των δανειστών.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν έκπληξη για τη στάση του προέδρου του κ. Βενιζέλου, που με διαρροές θέτει «κόκκινες» γραμμές έναντι της τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποδοκιμασία του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου στις διαρροές της Ιπποκράτους, που άσκησε έντονη κριτική στην κυβερνητική γραμμή που αποφάσισε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για τη στρατηγική διαχείριση του ζητήματος των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη ενόχληση για τη στάση του ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε και από το επιτελείο του κ. Στουρνάρα, ωστόσο μετά από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπήρξε τελικώς επίσημη αντίδραση.

Τα νέα μέτρα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει το πακέτο των ιδιαίτερα σκληρών μέτρων, που θα ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου, λίγο πριν ο κ. Σαμαράς μεταβεί στο Βερολίνο.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους ρυθμούς υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, διαβεβαίωσε ότι οι αλλαγές στο κράτος θα προχωρήσουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, ώστε να διασφαλιστούν οι επενδύσεις και να γίνει άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την τόνωση της ανάπτυξης.