ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δρούτσας: Καμία υπαναχώρηση στα εθνικά για την οικονομική βοήθεια

Δρούτσας: Καμία υπαναχώρηση στα εθνικά για την οικονομική βοήθεια

«H Ελλάδα δεν οφείλει την παραμικρή υπαναχώρηση στα εθνικά της θέματα, λόγω της βοήθειας που λαμβάνει από τους εταίρους της», δήλωσε με έμφαση ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας σε συνέδριο στη Βιέννη.

«Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να υπονοήσει κάτι παρόμοιο, για οποιοδήποτε λόγο, προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ελλάδας», συνέχισε. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης «Κρίση χωρίς τέλος. Η Ελλάδα αναζητεί τη διέξοδο», που διοργανώθηκε τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Αυστρίας από το «Ινστιτούτο Καρλ Ρένερ», του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας. Πρόσθεσε δε, πως ταυτόχρονα υπάρχει παράβλεψη της σημαντικής γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, του ρόλου της στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μεσόγειο και τον Αραβικό Κόσμο, αλλά και της καθοριστικής συμβολής της στη σταθερότητα της Ευρώπης ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Κρίση πολιτική, κοινωνική, του Κράτους Δικαίου, των αξιών, της Δημοκρατίας. Ο κ. Δρούτσας, τόσο στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Ρένερ, όσο και σε συνέντευξη που έδωσε στην καθημερινή αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung», αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και στις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση:

«Η κρίση δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά και πολιτική, κοινωνική, είναι κρίση του πολιτικού συστήματος, του Κράτους Δικαίου, των αξιών, της Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Δρούτσας. «Αποτελεί όμως παράλληλα, την τελευταία ευκαιρία για την ανοικοδόμηση της χώρας, με αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αντιτίθενται ομάδες οργανωμένων συμφερόντων, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων 30 και πλέον χρόνων φέρουν τις κύριες ευθύνες για το πελατειακό κράτος που δημιούργησαν και για την επικρατούσα ατιμωρησία, με την ανοχή και την ως ένα βαθμό συνυπευθυνότητα των πολιτών». Έντονη κριτική άσκησε ο Έλληνας ευρωβουλευτής στη διαπλοκή ανάμεσα σε πολιτικούς, οικονομικούς παράγοντες και τα Μέσα Ενημέρωσης: «Χρειάζονται βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα: Ένας νέος, σύγχρονος και αποτελεσματικός νόμος για τα ΜΜΕ που θα ρυθμίζει το τοπίο στα Μέσα Ενημέρωσης, η καθιέρωση ορίου θητείας των βουλευτών τις δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, αλλά και για το ασυμβίβαστο βουλευτικού αξιώματος και συμμετοχής στην κυβέρνηση».

«Ο Έλληνας πολίτης είναι αυτός που υποφέρει και έχει κάνει οδυνηρές θυσίες. Όχι αυτοί που ακόμα απολαμβάνουν προνόμια και ακόμη λιγότερο αυτοί που ανήκουν στο σύστημα εξουσίας στην χώρα. Αυτό το σύστημα ευθύνεται κυρίως για την κατάσταση και το επίπεδο της χώρας. Και αυτό το σύστημα παλεύει με νύχια και δόντια για να επιβιώσει και να κρατηθεί στην εξουσία. Δεν πρέπει οι θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες. Αυτές οι θυσίες πρέπει να δημιουργήσουν το νέο, το άφθαρτο, το υγειές. Εάν το υπάρχον πολιτικό σύστημα και σύστημα εξουσίας επιβιώσει, οι θυσίες θα είναι χαμένες».

«Οι Έλληνες βλέπουν τους εαυτούς τους ως πειραματόζωα στο εργαστήριο της ΕΕ».

Στη συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα, ο κ. Δρούτσας ρωτήθηκε για το λόγο που οι έλληνες δεν δείχνουν «ευγνωμοσύνη» στους Γερμανούς φορολογούμενους για τα δισεκατομμύρια που τους έχουν στείλει. «Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού έχει υποφέρει για σχεδόν τρία χρόνια, λόγω των πρωτοφανών μέτρων που έχουν παρθεί και ζητηθεί, μεταξύ άλλων, από τη Γερμανία. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι για τις καταχρήσεις στη χώρα τους και για τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση και την αξιοθρήνητη αυτή κατάσταση. Μην με παρεξηγήσετε, δεν δικαιολογώ τις ακραίες εκφράσεις και εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, οι εικόνες, οι οποίες κυκλοφόρησαν με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Αθήνα της Γερμανίδας Καγκελάριου Angela Merkel είναι εντελώς απαράδεκτες. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι Έλληνες νοιώθουν τα τελευταία χρόνια πειραματόζωα στο εργαστήριο της Ε.Ε.».

Ο κ. Δρούτσας διατύπωσε την άποψη ότι οι αιτίες ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα δεν πρέπει να αναζητηθούν στην ιδεολογία, αλλά στην απόγνωση του λαού και στην οργή του προς το υπάρχον σύστημα και τις πρακτικές του παρελθόντος. Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας τόνισε πως δεν θα πρέπει να καταλήξουν σε ξεπούλημα της και οι θεσμοί της ΕΕ θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε αυτές να είναι ορθολογικές και δεν θα δημιουργούν συνθήκες όπου τα κρατικά μονοπώλια θα αντικατασταθούν από ιδιωτικά, περνώντας στα χέρια συγκεκριμένων συμφερόντων. Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως είναι πολιτικό θύμα αυτής της κρίσης και πληρώνει τη δυσαρέσκεια του Έλληνα πολίτη για το παρελθόν, αλλά είναι επίσης συνυπεύθυνο για την πολιτική νοοτροπία που επικράτησε στη χώρα και θα πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη του. «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πάντως ήταν σχεδόν αποκλειστικά η πολιτική δύναμη που επέδειξε υπευθυνότητα μετά το φθινόπωρο του 2009 και ακολούθησε μια πολιτική ενάντια στην ιδεολογία του και στις προθέσεις του, καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή για τη χώρα», ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του ο κ. Δρούτσας.