ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κούρκουλας: Η Ε.Ε δεν έχει παρουσιάσει πρόταση για την ανάπτυξη

Κούρκουλας: Η Ε.Ε δεν έχει παρουσιάσει πρόταση για την ανάπτυξη

«Καμπανάκι» χτύπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, προκειμένου να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον κρίσιμο χαρακτήρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, να φέρουν στο τραπέζι αναπτυξιακές πολιτικές και έναν προϋπολογισμό που θα δίνει προοπτική και θα οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε εκδήλωση που έγινε σήμερα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είναι μια άνευ προηγουμένου κρίση, με επείγοντα χαρακτήρα και έχω σοβαρές αμφιβολίες αν έχει αλλάξει η στάση των θεσμών και Ευρωπαίων παικτών», είπε ο υφυπουργός προσθέτοντας: «Είναι πανθομολογούμενο ότι η δημοσιονομικη πειθαρχία πάει χέρι- χέρι με την ανάπτυξη. Φοβούμαι ότι ως τώρα η ΕΕ δεν έχει παρουσιάσει καμιά αξιόπιστη απάντηση για την ανάπτυξη, που θα μπορούσε να υποστηριχθεί με χρηματοοικονομικά μέσα. Αυτά που έχουν εξαγγελθεί είναι κατώτερα του μεγέθους του προβλήματος». Απαντώντας σε ένα από τα επιχειρήματα προηγούμενης ομιλήτριας περί εσωτερικών αντιρρήσεων από την κοινή γνώμη που έχουν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, είπε:

«Μια από τις αποστολές της ηγεσίας της ΕΕ είναι να εξηγήσει σε όλους ότι όχι μόνον η ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ στο σύνολό της δεν μπορεί να επιβιώσει υπ' αυτές τις συνθήκες. Δεν είναι απειλή αυτό που λέω. Μιλούν τα γεγονότα. Δεν μπορείς να έχεις Ενιαία Αγορά, η οποία είναι το μεγάλο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όταν έχεις χώρες που πληρώνουν τέσσερις φορές μεγαλύτερα επιτόκια από άλλες. Και αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, φοβάμαι ότι θα τεθούν εν αμφιβόλω και οι βασικοί κανόνες της Ενιαίας Αγοράς».

Αναφερόμενος στην Τραπεζική Ένωση που αποφασίστηκε τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε ότι «κατά τη γνώμη μου η Ευρώπη πάλι καθυστερεί, μένει πίσω». Ειδικότερα για την εγγύηση των καταθέσεων διευκρίνισε ότι «δεν μπορεί σίγουρα να πραγματοποιηθεί σε μια νύχτα, αλλά δεν χρειαζόμαστε και δύο χρόνια. Οι εποπτικοί μηχανισμοί μπορούν να υιοθετηθούν τον Δεκέμβριο και σε λίγους μήνες μπορεί να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση, η οποία θα ήταν μια ανακούφιση για πολλές χώρες στην ευρωζώνη». Προειδοποίησε ότι δεν είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι η ΕΕ δεν είναι πια τόσο δημοφιλής ούτε μέσα ούτε έξω από τους κόλπους της, τονίζοντας ότι αυτό «πρέπει να είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας για όλους μας».

Χρησιμοποίησε ακόμη σκληρότερη γλώσσα για το γεγονός ότι η Κοινότητα έχει απομακρυνθεί από τους Ευρωπαίους πολίτες, λέγοντας ότι αυτή η ευρωπαϊκή «αργκό» που χρησιμοποιείται για να «βαφτίσει» όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως «six pack» και «two pack» κ.ο.κ «δεν σημαίνουν τίποτα για τους πολίτες μας και είναι σύμπτωμα ότι οι θεσμοί είναι πολύ μακριά από τους πολίτες». Οι μεταβιβάσεις χρηματοοικονομικών μέσων είναι αναγκαίες για τη σταθερότητα της Κοινής Αγοράς και της ευρωζώνης, επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν πάντα παραδεκτό από την εποχή της Τελωνειακής Ένωσης. Καυστικός ήταν ο υφυπουργός και στο θέμα του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι στις αρχές του '90 θυμάμαι δινόταν μάχη για το αν ο προϋπολογισμός θα έφτανε το 5% ή το 10% του ευρωπαϊκού προϊόντος και τώρα, τον Νοέμβριο, συγκαλούμε έκτακτο Συμβούλιο μόνο και μόνο για αποφασίσουμε να κρατήσουμε το 1%. «Αυτή είναι μια κοντόφθαλμη πολιτική που δεν έχει μέλλον».

Βλέπει, όπως είπε, από τον Ιούνιο ενδείξεις προς την ενοποίηση, «αλλά δεν υπάρχει οδικός χάρτης, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τίποτα». Η ολοκλήρωση της Νομισματικής Ένωσης, που αποφασίστηκε μεταξύ άλλων τον Ιούνιο, «δεν είναι μόνο δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από αναπτυξιακές πολιτικές και δεν υπάρχουν ακόμη σοβαρές πολιτικές στο τραπέζι». Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «δεν είμαι απαισιόδοξος, δεν πιστεύω ότι υπάρχει λύση έξω από την ΕΕ» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να πάρουν τις αποφάσεις που απαιτούνται «όχι μόνον να βγούμε από την κρίση αλλά να δώσουμε προοπτική στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Την ομιλία του, ο κ. Κούρκουλας εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσαν το Ινστιτούτο Friedrich Ebert Stiftung μαζί με το ΕΛΙΑΜΕΠ, με τίτλο «Σενάρια για την ευρωζώνη 2020: σύγκρουση ή έξοδος από την κρίση;».