ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπάλληλος της Βουλής στις Βρυξέλλες αμείβεται με 8.000 ευρώ!

Υπάλληλος της Βουλής στις Βρυξέλλες αμείβεται με 8.000 ευρώ!

Λεφτά… υπάρχουν αλλά για ορισμένους. Την ώρα που ο ελληνικός λαός στερείται τα βασικά, κάποιοι «αυλικοί» συνεχίζουν να αμείβονται με προκλητικούς μισθούς.

Πιο πολλά και από τον πρέσβη της Ελλάδας στις Βρυξέλλες λαμβάνει η υπάλληλος της Βουλής που υπηρετεί στις Βρυξέλλες.

Μπορεί ο γενικός γραμματέας της Βουλής να διαμηνύει ότι το επίδομα των 8.000 ευρώ το μήνα που λαμβάνει η υπάλληλος φορολογείται κατά το ήμισυ, ωστόσο η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Τα 96.000 ευρώ του επιδόματος εις την αλλοδαπή είναι αφορολόγητα.

Υπογραμμίζεται ότι η επιλογή της συγκεκριμένης υπαλλήλου το 2010 έγινε με απόφαση της Βουλής, την οποία και βαρύνει η μισθοδοσία της. Επίσης σκανδαλώδες είναι και το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε κάποιος διαγωνισμός ή πρόσκληση στους εργαζόμενους της Βουλής ποιος θα ήθελε ή θα είχε τα προσόντα να πάει στις Βρυξέλλες.

Έτσι η Ε.-Β. Ζ. βρέθηκε με επιλογή της Βουλής στο Γραφείο Διασύνδεσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν πρώην συνεργάτης του Χρήστου Παπουτσή, η οποία βρέθηκε στη Βουλή ως μετακλητή υπάλληλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και μονιμοποιήθηκε με την ρύθμιση Σιούφα. Πριν εργαζόταν σε σχολείο της Βούλας, διαθέτει πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, master στις πολιτικές επιστήμες και μιλά 4 ξένες γλώσσες (αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά), ενώ έχει 25 χρόνια υπηρεσίας στο δημόσιο.

Τα επιδόματα που λαμβάνει

Ωστόσο αυτά τα προσόντα δεν δικαιολογούν το επίδομα των 8.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρέσβης της Ελλάδος στις Βρυξέλλες λαμβάνει επίδομα εις την αλλοδαπή 5.991,04 ευρώ, ενώ η υπάλληλος της Βουλής 8.000 ευρώ. Για να λαμβάνει αυτό το ποσό λέγεται ότι έχει σταλεί με βαθμό διπλωματικού συμβούλου στις Βρυξέλλες και όχι ως διοικητική υπάλληλος της Βουλής! Στην περίπτωση αυτή δικαιούται το 75% του επιδόματος που λαμβάνει ο πρέσβης στις Βρυξέλλες, δηλαδή 4.493,28 ευρώ. Πάνω σε αυτό το ποσό λαμβάνει 20% επίδομα κατοικίας και επιδόματα τέκνων (έχει 3 παιδιά). Για κάθε παιδί μέχρι 6 ετών παίρνει προσαύξηση 8%, για κάθε παιδί 7 – 12 ετών προσαύξηση 12% και για κάθε παιδί 13 – 18 προσαύξηση 16%.

Παράλληλα η Ε.-Β. Ζ. παίρνει και επίδομα προϊσταμένης 250 ευρώ, καθώς είναι ο βαθμός που έχει στη Βουλή. Το ότι δεν προΐσταται ουδενός (γιατί στο Γραφείο Διασύνδεσης δεν υπηρετεί άλλος υπάλληλος), δεν έχει καμία σημασία…

Όσον αφορά τον ισχυρισμό του Θ. Παπαϊωάννου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι φορολογούνται τα 4.000 από τα 8.000 ευρώ που λαμβάνει το μήνα η εν λόγω υπάλληλος, φαίνεται πως αναφερόταν σε παλαιότερο φορολογικό καθεστώς. Σύμφωνα με τον νόμο 3867/2010 (άρθρο 24 παρ. 5α) φορολογείται "το 50% των αποδοχών που λαμβάνουν λόγω της υπηρεσίας τους στο εξωτερικό, με εξαίρεση τις προσαυξήσεις κατοικίας και τέκνων που αντιστοιχούν στην αποζημίωση υπηρεσίας αλλοδαπής".

Επομένως η πρώην συνεργάτης του Χρ. Παπουτσή σήμερα δεν φορολογείται για το επίδομα των 8.000 ευρώ που λαμβάνει.