ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία κρίθηκε έκπτωτος ζητά ο Ψωμιάδης

Να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία κρίθηκε έκπτωτος ζητά ο Ψωμιάδης

Την ακύρωση της πρόσφατης απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με την οποία κρίθηκε έκπτωτος του αξιώματος του ζητά ο τέως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Η προσφυγή του κ. Ψωμιάδη θα συζητηθεί στις 6.6.2013 στην αυξημένη σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ έχει καταθέσει αίτηση αναστολής, καθώς και αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ψωμιάδης καταδικάστηκε αμετάκλητα σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, καθώς «καθ' υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του» μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμο ύψους 89.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ψωμιάδη η απόφαση με την οποία τέθηκε έκπτωτος είναι παράνομη, αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζει μια από τις προϋποθέσεις που μπορεί να τεθεί έκπτωτος ένας νομάρχης είναι από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος να έχει προκληθεί οικονομική βλάβη στην περιφέρεια ή στα Νομικά Πρόσωπα που έχει. Αυτό όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν προκύπτει από την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου, αναφέρει ο κ. Ψωμιάδης.