Σταϊκούρας: Έχουν γίνει βήματα για την αναθεώρηση των πολλαπλασιαστών

Newsroom Newsroom

Σταϊκούρας: Έχουν γίνει βήματα για την αναθεώρηση των πολλαπλασιαστών

Την εκτίμηση ότι έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Βουλή, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στην συζήτηση για την κύρωση του απολογισμού του οικονομικού έτους 2011.

«Το 2010 είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις και διαφωνίες για το μέγεθος των πολλαπλασιαστών. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος, οι αποκλίσεις σε σχέση με τις προβλέψεις και για την ύφεση και για την ανεργία είναι μεγαλύτερες. Οι θέσεις μας δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν».

«Είναι γεγονός ότι ως κυβέρνηση εθνικής ευθύνης αναλάβαμε ένα δεδομένο και ασφυκτικό οικονομικό πρόγραμμα σε εξέλιξη, Από την αρχή λειτουργήσαμε υπό την πίεση του παγώματος των χρηματοδοτικών ροών, των δόσεων δηλαδή του δανείου, που είχε επιτακτική ανάγκη η χώρα. Επιδιώξαμε βελτιώσεις. Κάποιες καρποφόρησαν κάποιες άλλες όχι. Τώρα το ζήτημα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών αναγνωρίζεται και από τους εταίρους και δανειστές μας έστω και περιφερειακά», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Είναι γεγονός από λεκτικές ακροβασίες και παλινδρομήσεις συναινούν σε κάποιες αλλαγές κατά την εφαρμογή του προγράμματος. Οι στόχοι προσαρμόζονται στις επιπτώσεις της ύφεσης. Όταν οι αποκλίσεις στην επίτευξη των στόχων οφείλονται σε βαθύτερη ύφεση εκ τους προγράμματος και όχι από κυβερνητική ολιγωρία, αναπροσαρμόστηκαν και αναπροσαρμόζονται οι στόχοι του ελλείμματος. Αυτό έγινε ήδη το 2012.
Συγκεκριμένα επιμηκύνθηκε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 χρόνια, έως το 2016. Τρίτον το πρόγραμμα αναπροσαρμόστηκε δύο φορές, τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο του 2012».

«Ελήφθη υπόψη η βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση, προχώρησε η αναδιάρθρωση και μείωση του δημοσίου χρέους με επιπλέον χρηματοδότηση, με μείωση του επιτοκίου με αναβολή της αποπληρωμής των δανείων και διαδικασία επαναγοράς ομολόγων. Έχει ληφθεί απόφαση για περαιτέρω προσαρμογή του Δημόσιου Χρέους ώστε να είναι βιώσιμο σε σχέση πάντα με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Συνεπώς επί του πραγματικού πεδίου έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση ενσωμάτωσης του διαφορετικού επιπέδου ή και αναθεώρησης των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών», είπε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Κορονοϊός - Δράμα στις ΗΠΑ: Παγκόσμιο ρεκόρ με 1.939 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες

05:40

MasterChef: Το ψέμα του Γιώργου και άγριο «χώσιμο» – Αρνήθηκαν να δοκιμάσουν οι κριτές (Pics-Vid)

05:20

Πάσχα 2020: Μεγάλη Εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών στις εκκλησίες της Αμερικής

05:00

Συντάξεις Μαΐου 2020: Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

04:40

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αυτό θα είναι φέτος το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

04:20

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Έκπτωση 40% και στα ενοίκια που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται

04:00

Κορονοϊός: Συμμορία διακινούσε ναρκωτικά με... ασθενοφόρο

03:40

Κορονοϊός: Υποχωρεί ο Τραμπ σχετικά με τη συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΫ

03:20

Ναι, τώρα μπορείς να ταξιδέψεις ανά πάσα στιγμή στο διάστημα

03:00

Σουλτάτος: Το έκανε και αυτό! Έχεις όρεξη για… γαμοπίλαφο εν μέσω καραντίνας; Μας έδωσε τη συνταγή

02:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε δεκάδες δικαιούχους (pics)

02:20

Κορονοϊός: Ο Τραμπ «αναστέλλει» τη συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΫ

02:00
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved