ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Έχουν γίνει βήματα για την αναθεώρηση των πολλαπλασιαστών

Σταϊκούρας: Έχουν γίνει βήματα για την αναθεώρηση των πολλαπλασιαστών

Την εκτίμηση ότι έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Βουλή, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στην συζήτηση για την κύρωση του απολογισμού του οικονομικού έτους 2011.

«Το 2010 είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις και διαφωνίες για το μέγεθος των πολλαπλασιαστών. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος, οι αποκλίσεις σε σχέση με τις προβλέψεις και για την ύφεση και για την ανεργία είναι μεγαλύτερες. Οι θέσεις μας δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν».

«Είναι γεγονός ότι ως κυβέρνηση εθνικής ευθύνης αναλάβαμε ένα δεδομένο και ασφυκτικό οικονομικό πρόγραμμα σε εξέλιξη, Από την αρχή λειτουργήσαμε υπό την πίεση του παγώματος των χρηματοδοτικών ροών, των δόσεων δηλαδή του δανείου, που είχε επιτακτική ανάγκη η χώρα. Επιδιώξαμε βελτιώσεις. Κάποιες καρποφόρησαν κάποιες άλλες όχι. Τώρα το ζήτημα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών αναγνωρίζεται και από τους εταίρους και δανειστές μας έστω και περιφερειακά», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Είναι γεγονός από λεκτικές ακροβασίες και παλινδρομήσεις συναινούν σε κάποιες αλλαγές κατά την εφαρμογή του προγράμματος. Οι στόχοι προσαρμόζονται στις επιπτώσεις της ύφεσης. Όταν οι αποκλίσεις στην επίτευξη των στόχων οφείλονται σε βαθύτερη ύφεση εκ τους προγράμματος και όχι από κυβερνητική ολιγωρία, αναπροσαρμόστηκαν και αναπροσαρμόζονται οι στόχοι του ελλείμματος. Αυτό έγινε ήδη το 2012.
Συγκεκριμένα επιμηκύνθηκε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 χρόνια, έως το 2016. Τρίτον το πρόγραμμα αναπροσαρμόστηκε δύο φορές, τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο του 2012».

«Ελήφθη υπόψη η βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση, προχώρησε η αναδιάρθρωση και μείωση του δημοσίου χρέους με επιπλέον χρηματοδότηση, με μείωση του επιτοκίου με αναβολή της αποπληρωμής των δανείων και διαδικασία επαναγοράς ομολόγων. Έχει ληφθεί απόφαση για περαιτέρω προσαρμογή του Δημόσιου Χρέους ώστε να είναι βιώσιμο σε σχέση πάντα με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Συνεπώς επί του πραγματικού πεδίου έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση ενσωμάτωσης του διαφορετικού επιπέδου ή και αναθεώρησης των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών», είπε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας.