ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ καλεί τον κυπριακό λαό να μην εφησυχάσει από το «ΟΧΙ»

Το ΚΚΕ καλεί τον κυπριακό λαό να μην εφησυχάσει από το  «ΟΧΙ»

Την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό, «απέναντι στους εκβιασμούς και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που του επιβάλλουν η ΕΕ, το ΔΝΤ, με τη συνενοχή των αστικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της κυπριακής και της ελληνικής, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου», εκφράζει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

«Το «όχι» στο σχέδιο της ΕΕ δεν είναι ενιαίο. Υπάρχει το «όχι» του λαού και το «όχι» εκείνων που θέλουν να υπηρετήσουν ιδιαίτερα συμφέροντα μονοπωλίων», αναφέρει το ΚΚΕ και επισημαίνει ότι τα διάφορα «εναλλακτικά σχέδια για τη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας, με την εμπλοκή της Ρωσίας και άλλων κρατών ή με εσωτερικό δανεισμό, που θα πλήξει τα ασφαλιστικά ταμεία, ή με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, όπως λένε διάφορες δυνάμεις, ακόμη και αν υλοποιηθούν, είναι εξίσου αδιέξοδα για τα λαϊκά συμφέροντα» και έχουν στο επίκεντρό τους «την παράδοση μέρους του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια».

«Η αντιπαράθεση των δύο συνταγών στο πλαίσιο της ΕΕ δεν αφορά στο λαϊκό συμφέρον», εκτιμά το ΚΚΕ και προσθέτει: «Επιβεβαιώνεται ότι η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία και μέσα από τη συμμετοχή στην ΕΕ ή άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, είναι πάντα σε βάρος των εργαζομένων». Το ΚΚΕ τονίζει ότι η απόρριψη από την κυπριακή Βουλή του σχεδίου του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό για την επόμενη ημέρα, και καλεί τον κυπριακό λαό να αξιοποιήσει αυτή την εξέλιξη για να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Επικρίνει δε για εξαπάτηση των λαών τις δυνάμεις «που προπαγάνδιζαν ότι η ένταξη στην ΕΕ θα φέρει ευημερία, σύγκλιση, αλληλεγγύη προς όφελος των λαών» και τονίζει ότι η ΕΕ «είναι μια λυκοσυμμαχία που επιτίθεται συνολικά σε βάρος των εργαζομένων προκειμένου να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Το ΚΚΕ εκφράζει και πάλι την ανησυχία του για το ενδεχόμενο απρόβλεπτων κινδύνων για τους λαούς, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, με αφορμή την όξυνση της κρίσης και την ενίσχυση των ανταγωνισμών μεταξύ χωρών και τμημάτων του κεφαλαίου και υπογραμμίζει: «Ο ελληνικός λαός, ο κυπριακός λαός και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης μπορούν και πρέπει να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις. Να απορρίψουν τους εκβιασμούς του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Να μη στοιχηθούν πίσω από κανένα ιμπεριαλιστή. Να βαδίσουν το δρόμο της αποδέσμευσης από την ΕΕ και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».