ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοππά: Η ακροδεξιά τρέφεται από την κρίση

Κοππά: Η ακροδεξιά τρέφεται από την κρίση

«Η ακροδεξιά τρέφεται από την κρίση. Η άνοδος του φασισμού είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση», τόνισε η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά στη συζήτηση για την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

Στην παρέμβαση της η Μαριλένα Κοππά μεταξύ άλλων τόνισε: «Χρειάστηκε η δολοφονία του Π. Φύσσα για να κινητοποιηθούν οι αρχές και ν' αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Όμως η Ελλάδα δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια μοναδικότητα. Ανάλογα φαινόμενα αντιμετωπίζουμε στην Ουγγαρία και χωρίς παραστρατιωτική μορφή, στην Ολλανδία Φιλανδία, Αυστρία , Γαλλία και Δανία.

Ο πυρήνας παντού είναι ο ίδιος : ξενοφοβία, ρητορική του μίσους, ακραίος εθνικισμός, βία και μισαλλοδοξία. Η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη έχει κοινές ρίζες και κοινά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από την έκφραση που παίρνει σε κάθε χώρα. Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά τρέφεται και γιγαντώνεται από τη βαθειά κρίση: κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική, κοινωνική και κρίση αξιών στην οποία βουλιάζει χρόνια τώρα η Ένωση, αλλά και την αδυναμία των δημοκρατικών δυνάμεων να προτείνουν βιώσιμη εναλλακτική.

Ας γίνει η περίπτωση της Ελλάδας και το αίμα που χύθηκε αφορμή για μια νέα αποφασιστικότητα ώστε να μπει τέλος σε ότι γεννά την ακροδεξιά και τον φασισμό. Είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση».

Διαβάστε επίσης:

Παπανικολάου:Η Ελλάδα δίνει απάντηση στον εξτρεμισμό-Η Ευρώπη;