ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αϊδόνης:Η οριοθέτηση απέναντι στη συντήρηση είναι βασική προϋπόθεση

Αϊδόνης:Η οριοθέτηση απέναντι στη συντήρηση είναι βασική προϋπόθεση

«Η οριοθέτηση απέναντι στη συντήρηση είναι η βασική προϋπόθεση για εμάς. Δεν μπορείς να ταυτίζεσαι με κυβερνητικές πολιτικές, να ενσωματώνεσαι, να αποτελείς συνιστώσα και να συγκαλείς μετά, σε μία διαδικασία προθέσεων, να αποδείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για τον χώρο σου», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Χρήστος Αϊδόνης και προσθέτει:

«Εμείς δεν μπήκαμε σε μία γενικόλογη καταγραφή προθέσεων. Εκείνο που εμείς θέλουμε είναι να μπορέσουμε αυτό το οποίο θα αποτυπωθεί να είναι μία προσπάθεια της επαναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης και όχι η ταύτισή του με ένα κεντροδεξιό πόλο, το οποίο βλέπουμε σήμερα μέσα από επιλογές που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες ηγεσίες». Η συνέντευξη με τον γγ της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Χρήστο Αϊδόνη, έχει ως εξής:

-Δημοσιογράφος: Πενήντα οκτώ προσωπικότητες απηύθυναν έκκληση προσκλητήριο για τον σχηματισμό ενός ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς. Σας ξάφνιασε, πώς το βλέπετε εσείς ως Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα;

-Χρ. Αϊδόνης: «Δεν μας έχει ξαφνιάσει.... Όλοι γνωρίζαμε για μία κίνηση η οποία κυοφορείτο και η οποία τελικά πήρε σάρκα και οστά. Ανακοινώθηκε ένα πολιτικό κείμενο, το οποίο εμείς το παρακολουθούμε, όπως παρακολουθούμε κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσεται για την επανασυγκρότηση του χώρου. Ήδη υπάρχουν δύο κείμενα, ένα των 58 και ένα των 75 με 800 υπογραφές, είναι κάτι το οποίο είναι μπροστά μας, αποτελεί ένα πολιτικό δεδομένο και σίγουρα δημιουργεί μια σειρά από προϋποθέσεις τις οποίες εξετάζουμε. Για εμάς εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι ο στόχος επανασυγκρότησης αποτελεί μία καταστατική αρχή. Και τον υλοποιούμε ήδη. Ήδη η πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχει πάρει σάρκα και οστά και έχει δημιουργήσει μία τεράστια δυναμική την οποία τη συναντούμε και την βλέπουμε παντού».

-Δημοσιογράφος: Σε σχέση με την πρόσκληση που είχατε απευθύνει και εσείς τους τελευταίους μήνες τι έχετε να πείτε;

-Χρ. Αϊδόνης: «Εμείς είχαμε απευθύνει μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση που είχε να κάνει με την αναθεώρηση του Συντάγματος, δηλαδή είχαμε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πεδίο πάνω στο οποίο πηγαίναμε σε συγκεκριμένες πολιτικές, δεν μπήκαμε σε μία γενικόλογη καταγραφή προθέσεων. Μιλήσαμε για ένα συγκεκριμένο τεστ ειλικρίνειας το οποίο έχουν ανάγκη αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στον δημοκρατικό χώρο και σε ό,τι αφορά το τεστ ειλικρίνειας το έχουμε περάσει. Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ανακοίνωση που αφορά τη συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ, ήδη έχουμε προχωρήσει σε αποφάσεις που αφορούν κοινές θεματικές εκδηλώσεις με συγκεκριμένο πολιτικό προσδιορισμό που αφορά σαφή περιγραφή θέσεων. Η πρώτη μας εκδήλωση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 7 Νοεμβρίου και εκεί πια φαίνεται ότι σε ό,τι μας αφορά έχουμε αποδείξει ότι υπάρχουν ουσιαστικές προθέσεις για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτό που είναι απαίτηση του δημοκρατικού χώρου: την προσπάθεια της επανασυγκρότησης του δημοκρατικού χώρου αλλά πάνω σε μία βασική προϋπόθεση την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε και είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη. Δηλαδή εκείνο το οποίο εμείς θέλουμε είναι να μπορέσουμε αυτό το οποίο θα αποτυπωθεί να είναι μία προσπάθεια της επαναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης και όχι η ταύτισή του με έναν κεντροδεξιό πόλο, το οποίο βλέπουμε σήμερα μέσα από επιλογές που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες ηγεσίες».

-Δημοσιογράφος: Τι θα θεωρούσατε εσείς ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχετε σε αυτό;

-Χρ. Αϊδόνης: «Η οριοθέτηση απέναντι στη συντήρηση είναι η βασική προϋπόθεση. Δεν μπορείς να ταυτίζεσαι με κυβερνητικές πολιτικές, να ενσωματώνεσαι και να αποτελείς συνιστώσα και να συγκαλείς μετά σε μία διαδικασία προθέσεων να αποδείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για τον χώρο σου».

-Δημοσιογράφος: Άρα με μία κουβέντα πώς θα κρίνατε εσείς αυτό το εγχείρημα;

-Χρ. Αϊδόνης: «Είναι μία προσπάθεια περιμένουμε να δούμε πραγματικά ποιες είναι οι ουσιαστικές προθέσεις. Δεν μπορούμε να βγάλουμε μία συγκεκριμένη κρίση, να πούμε ότι είναι καλό ή κακό. Είναι μία πρωτοβουλία, ως τέτοια την εξετάζουμε όπως και την κάθε πρωτοβουλία».

Διαβάστε επίσης:

«Πρωτοβουλία των 50» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς