Τσίπρας: Να σταματήσουν τώρα τα σκληρά προγράμματα λιτότητας

Τσίπρας: Να σταματήσουν τώρα τα σκληρά προγράμματα λιτότητας

Σχεδόν τρία τέταρτα διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Στο τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω με τον Ενρίκο Λέττα, με τον Ιταλό πρωθυπουργό και να τον ενημερώσω για τις βασικές θέσεις της υποψηφιότητάς μου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Του εξήγησα ότι βασικό μήνυμα της υποψηφιότητάς μου είναι ότι η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη και ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Ηνωμένη Ευρώπη οφείλουμε να επενδύσουμε στην Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, άρα να σταματήσουμε άμεσα τα σκληρά προγράμματα της λιτότητας, στον ευρωπαϊκό Νότο.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την αναγκαία συνεργασία των λαών του Νότου προκειμένου να σταματήσουμε αυτή την αδιέξοδη πολιτική, προκειμένου να επενδύσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης και σε πολιτικές που ενισχύουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Του εξέφρασα επίσης την κάθετη αντίθεσή μας στο σημερινό πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ένα πλαίσιο που αναγκάζει τις χώρες υποδοχής όπως την Ελλάδα και την Ιταλία να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, καθώς οι μετανάστες που έρχονται στις χώρες μας δεν θέλουν να μείνουν εδώ αλλά θέλουν να προχωρήσουν προς τα κράτη εκείνα του Βορρά όπου θα μπορέσουν να βρουν πιο εύκολα εργασία.

Του εξέφρασα την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει μια πιο δίκαιη και αλληλέγγυα κατανομή των βαρών, διότι Ευρώπη, πάνω από όλα σημαίνει αλληλεγγύη. Όπως δήλωσε προχθές ο Γερμανός φιλόσοφος Χάμπερμας, θέλουμε μια ένωση Ευρωπαϊκή και όχι γερμανική. Θέλουμε μια ένωση των λαών της Ευρώπης και όχι μια ένωση που θα νοιάζεται μόνον γα τα κέρδη των τραπεζών.

Ήταν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση, με ρώτησε αν σκοπεύω να ασχοληθώ ενεργά με την Νέα Λίστα που θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές. Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και του εξήγησα ότι δεν θέλω να είμαι ένας Ιταλός πολιτικός, αλλά ένας πολιτικός που με αφετηρία την Ελλάδα θα βάλει το δικό του λιθαράκι για την αναγκαία συνεργασία των λαών προκειμένου να επιστρέψει η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη».

«Νομίζω ότι σε πολλά σημεία υπήρξε κοινή διαπίστωση, η κρίση αυτή είναι καταστροφική, επενεργεί με τρόπο διαλυτικό, τόσο στον κοινωνικό ιστό όσο και στο πολιτικό σύστημα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.