ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Δ. Κούρκουλα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρέμβαση Δ. Κούρκουλα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να χάσει μια ολόκληρη γενιά, καθώς αυτό θα ήταν καταστροφικό για την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία και για την ευρωπαϊκή ενοποίηση» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας κατά τη σημερινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετικά με την «Υλοποίηση των Εγγυήσεων για τη Νεολαία».

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, οι ανησυχητικοί δείκτες απασχόλησης σε ορισμένα κράτη- μέλη και περιφέρειες θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και παρατήρησε ότι τα ποσοστά ανεργίας των νέων σε πολλά κράτη- μέλη παραμένουν υψηλά και χρειάζονται επείγουσα δράση, ενώ υποστήριξε ότι η αδράνεια κοστίζει πολύ.

«Τα κόστη δεν είναι αισθητά μόνο βραχυπρόθεσμα, αφού τα μακροπρόθεσμα κοινωνικά κόστη μπορούν επίσης να αποδειχθούν σοβαρά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλας και επανέλαβε την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος.

KOUR283723432

«Η υλοποίηση των εγγυήσεων για τους νέους θα πρέπει να επιβοηθηθεί με ουσιώδη συνεισφορά από τους πόρους της ΕΕ. Είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για το πώς η ΕΕ μπορεί να συνδράμει στην υποστήριξη των δράσεων σε εθνικό επίπεδο. Τα κράτη- μέλη, βοηθούμενα από την Επιτροπή, επεξεργάζονται τώρα τα σχέδια υλοποίησής τους. Περισσότερα από τα μισά κράτη- μέλη έχουν ήδη καταθέσει τα σχέδιά τους. Η Επιτροπή τώρα θα τα αξιολογήσει και θα προσφέρει τη συνεισφορά της», σημείωσε ο υφυπουργός.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι εναπόκειται στα κράτη- μέλη να υιοθετήσουν τις σωστές πολιτικές που θα προσφέρουν καλύτερα στους νέους τους ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

EURO

Αναφερόμενος στην παρούσα οικονομική κατάσταση, υποστήριξε ότι το οικονομικό περιβάλλον δεν αποδίδει ακόμη νέες θέσεις εργασίας και πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος της ανεργίας των νέων δεν είναι σήμερα δομικό, είναι κυκλικό.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι χρειάζεται η συνεισφορά και άλλων πεδίων πολιτικής, όπως η προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Είναι επίσης σημαντικό συνολικά οι οικονομίες μας να επιστρέψουν στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης η οποία θα μπορεί να συνδράμει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προκειμένου να επιτύχουμε αυτό, χρειάζεται να εργαστούμε μαζί και να συνεργαστούμε στενά», κατέληξε ο κ. Κούρκουλας.

Διαβάστε επίσης:

Συμμετοχή Κούρκουλα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κούρκουλας στη θέση Βενιζέλου για το Συμβούλιο της ΕΕ για Ουκρανία

Κούρκουλας: Δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη σε μετάβαση