ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Υπ.Εξ. υπό την προεδρία Κούρκουλα για την Ουκρανία

Σύσκεψη στο Υπ.Εξ. υπό την προεδρία Κούρκουλα για την Ουκρανία

Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία και τα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Δημήτρη Κούρκουλα και τη συμμετοχή επιχειρηματικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Κούρκουλας, αυτήν τη στιγμή είναι καταγεγραμμένες στην Ουκρανία περισσότερες από 80 ελληνικές επιχειρήσεις και το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην περιοχή αγγίζει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στόχος του υπουργείου Εξωτερικών είναι να παράσχει στους Έλληνες επιχειρηματίες όσο το δυνατόν περισσότερη ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή και «να τους ενημερώσει για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουμε, ως Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διαφυλάξουμε τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον κ. Κούρκουλα, αυτήν τη στιγμή οι ελληνικές επενδύσεις στην Ουκρανία αναπτύσσονται σε πολλούς και σημαντικούς τομείς, όπως στο τραπεζικό σύστημα, στη βιομηχανία των τροφίμων και του αλουμινίου, καθώς επίσης και στον τομέα του τουρισμού, αφού τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το ενδιαφέρον και ο αριθμός των Ουκρανών επισκεπτών προς την Ελλάδα. Εξάλλου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διεθνών μεταφορών από την Ουκρανία, αλλά και προς τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, καθώς και των εξαγωγών.

KOURKOULAS19

Όπως παρατήρησε, «το μεγαλύτερο πρόβλημα, που κλήθηκαν αρχικά να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην περιοχή ήταν η οικονομική κρίση που είχε πλήξει την Ουκρανία πριν από την εκδήλωση της πολιτικής κρίσης, αλλά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αστάθειας, το οποίο είναι κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για την ανάπτυξη και επιτυχία των επιχειρηματικών δράσεων».

kourkoulas

Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, «ούτε έχουμε επισημάνει μεγάλο πρόβλημα στις μεταφορές, πέραν από μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά, σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε την κατάσταση, καθώς η κρίση στην περιοχή δεν έχει λήξει ακόμα». Ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι η οικονομική διπλωματία και η προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της Ελλάδας αποτελούν εθνικό καθήκον και βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος για Ουκρανία: Mήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας