ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουίκ: Απάνθρωπη η λίστα Βρούτση–Στόχος η μη συνταξιοδότηση διαβητικών

Κουίκ: Απάνθρωπη η λίστα Βρούτση–Στόχος η μη συνταξιοδότηση διαβητικών

Την απάνθρωπη και εγκληματική παράλειψη μη ένταξης του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου Ι στον πίνακα παθήσεων μόνιμης και μη αναστρέψιμης αναπηρίας, καταγγέλλει ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, έπειτα κι από ενημέρωση της Συντονιστικής ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μεσσηνίας, με Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

«Γιατί στην υπουργική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2906/18-11-2013, και αφορά ''Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον'', σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16, παρ, 1, του ν.3846/2010, δεν συμπεριλαμβάνεται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι; Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα ως προς την επιστημονικότητα της Επιτροπής, την οποία συντόνιζε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης και η οποία γνωμοδότησε επί του θέματος.

Αναρωτιέται κανείς μήπως η ολιγωρία σε ένα τέτοιο θέμα είναι ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ..; H συνεχής επανεξέταση κάθε ένα ή δύο χρόνια του κάθε πάσχοντος, το γνωρίζετε ότι κοστίζει τουλάχιστον 46€ τη φορά, σύμφωνα και με στοιχεία της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη»; Μήπως βρήκατε έναν ακόμα μνημονιακό τρόπο να κάνετε οικονομική αφαίμαξη από αυτούς τους ανθρώπους;

Πότε επιτέλους θα πάψετε να εφαρμόζετε όλες εκείνες τις δυσκολίες που αποτρέπουν τους πάσχοντες να διεκδικήσουν μια αναπηρική σύνταξη; Πότε θα κάνετε ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ; Δηλαδή ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ;»

Ακολουθεί το Κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΘΕΜΑ: ΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ.
κ. κ. Υπουργοί,
Έπειτα και από ενημέρωση που μου κοινοποιήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την Συντονιστική ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μεσσηνίας, αλλά και ευαισθητοποιούμενος από πολλούς συμπολίτες μας που πάσχουν από τον «Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου I», διαπιστώνεται τη ΜΗ ΕΝΤΑΞΗ του στον πίνακα των 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών.

Αυτό είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ και θεωρώ χρέος μου να σας θέσω τα εξής ερωτήματα τα οποία απαιτούν ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

1. Γιατί στην υπουργική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2906/18-11-2013, και αφορά ''Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον'', σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16, παρ, 1, του ν.3846/2010, δεν συμπεριλαμβάνεται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι; Σημείωση: Ο παλαιότερα αποκαλούμενος ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης, διαβήτης ''τύπου Ι'' θεωρείται και είναι ανίατος.

2. Δεν γνωρίζετε κ. κ. Υπουργοί ότι ο ««Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου I»,
αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΣΙΜΗ;;;!!! Να σας πληροφορήσουμε, λοιπόν, κ. κ Υπουργοί ότι αποτελεί μία ΧΡΟΝΙΑ πάθηση - βάσει ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών - της οποίας οι ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ αποτελούν σοβαρές ΜΟΝΙΜΕΣ και ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ!
Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα ως προς την επιστημονικότητα της Επιτροπής, την οποία συντόνιζε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης και συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και ιατροί καθώς και εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και η οποία γνωμοδότησε επί του θέματος, καθώς μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις που δεν είναι ιάσιμη δεν εντάσσεται στον πίνακα της εν λόγω υπουργικής απόφασης!
Η ασθενοκεντρική προσέγγιση απαιτεί ΓΝΩΣΗ και ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, χαρακτηριστικά που προφανώς ΔΕΝ διέπουν τα άτομα που απαρτίζουν την επιτροπή αυτή, αφού η «επιστημονικότητα» τους εξαντλήθηκε σε διοικητικά διευθυντικά στελέχη του υπουργείου που ουδεμία σχέση έχουν με την ιατρική επιστήμη ως φαίνεται! Γιατί δεν έσπευσε κάποιος να ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για το σακχαρώδη διαβήτη;!!

3. Αναρωτιέται κανείς μήπως η ολιγωρία σε ένα τέτοιο θέμα είναι ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ..; H συνεχής επανεξέταση κάθε ένα ή δύο χρόνια του κάθε πάσχοντος, το γνωρίζετε ότι κοστίζει τουλάχιστον 46€ τη φορά, σύμφωνα και με στοιχεία της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη»; Μήπως βρήκατε έναν ακόμα μνημονιακό τρόπο να κάνετε οικονομική αφαίμαξη από αυτούς τους ανθρώπους; (Λίγα ή πολλά, δεν έχει σημασία, σε εποχές όπου και το ένα ευρώ έχει καταντήσει σημαντικό περιουσιακό στοιχείο).

4. Πότε επιτέλους θα πάψετε να εφαρμόζετε όλες εκείνες τις δυσκολίες που αποτρέπουν τους πάσχοντες να διεκδικήσουν μια αναπηρική σύνταξη;

5. Πότε θα κάνετε ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ; Δηλαδή ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ;

Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ