ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η… πρώτη φορά του Σταύρου Θεοδωράκη

Η… πρώτη φορά του Σταύρου Θεοδωράκη

Ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους για τα τηλεοπτικά σποτ

Ένα βήμα πριν από την αποχώρηση πολύ σημαντικών στελεχών βρέθηκε το κόμμα Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη με αφορμή την προβολή των δύο τηλεοπτικών προεκλογικών σποτ «Η πρώτη φορά» τα οποία προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις από διάφορες πλευρές καθώς θεωρήθηκαν «σεξιστικά» και «προσβλητικά» για τις γυναίκες.

Δεν ήταν μόνον η αντίδραση ενός εκ των κορυφαίων καθηγητών Πολιτικής Φιλοσοφίας Περικλή Βαλλιάνου καθώς και εκείνη της καθηγήτριας Φιλοσοφίας Βάσως Κιντή οι οποίοι διαφώνησαν και διαχώρισαν τη θέση τους με σχετικές αναρτήσεις στη σελίδα τους στο facebook.

Στο εσωτερικό του κόμματος συνέβησαν ακόμη πιο σοβαρά. Σημαντικά στελέχη οργισμένα απευθύνονταν χθες όλη μέρα στον πρόεδρο του κόμματος Σταύρο Θεοδωράκη επαναλαμβάνοντας επί τη ευκαιρία τη διαφωνία τους (που δεν προέκυψε ξαφνικά με την προβολή των δύο επίμαχων σποτ) αλλά που είχε ξεκινήσει λίγο καιρό μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις του Μαρτίου. Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να κρατούσε προς τα έξω χαμηλούς τόνους –αυτήν την εντολή έδινε και στα στελέχη του- ωστόσο μεταξύ μιας πολύ κλειστής ομάδας συνεργατών θεωρούσε απολύτως προσωπική του επιτυχία το γεγονός ότι υπήρχαν και γκάλοπ που τον έδειχναν με διψήφιο νούμερο. Με απλά λόγια, αυτός ήταν ο νικητής και κανένας άλλος.

Μάλιστα, ο πολιτικός και πρώην δημοσιογράφος δε δίσταζε να επιπλήττει παλιούς του συναδέλφους κάθε φορά που έλεγαν ή έγραφαν κάτι που δεν του άρεσε. Τα πρώτα σημάδια αλαζονείας χτύπησαν Το Ποτάμι από τον περασμένο Μάρτιο.

Από τη στιγμή όμως που η ομάδα του Ποταμιού διευρύνθηκε και ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές –ανάμεσα τους σημαντικοί επιστήμονες-το σκηνικό άλλαξε. Οι αντιδράσεις άρχισαν να ωριμάζουν καθώς από τη μία ο πρόεδρος του κόμματος προσπαθούσε να ελέγχει τα πάντα μέσω της κλειστής του ομάδας, και από την άλλη σημαντικά στελέχη διαμαρτύρονταν ότι δεν εισακούεται η φωνή τους στο εσωτερικό του Ποταμιού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr, εκτός από τους Π. Βαλλιάνο και Β. Κιντή, την αντίδραση του εξέφρασε τόσο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακιράκης, όσο και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Ο ιθύνων νους των τηλεοπτικών σποτ

Αλήθεια, ποιος ήταν; Το επικοινωνιακό του επιτελείο μάταια προσπαθούσε να πείσει τους δημοσιογράφους καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εικοσιτετραώρων ότι «τα σποτ τα ετοίμασε η ομάδα των Social Media» και «μην βγάζετε εύκολα συμπεράσματα, ετοιμάζονται και άλλα σποτάκια και θα πρέπει να δείτε το θέμα συνολικά». Αυτή ήταν και η «γραμμή» που δόθηκε ώστε να αντιμετωπιστούν οι οργισμένες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Κύκλοι του Ποταμιού αναφέρουν ότι ο υπεύθυνος της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής Νικόλας Γιατρομανωλάκης μαζί με μία κλειστή ομάδα συμβουλατόρων διαφημιστών ήταν και ο εμπνευστής του πρώτου σχεδιασμού. Από την αρχή της ιδέας μέχρι και την υλοποίηση της, λέγεται πως ο πρόεδρος του Κόμματος είχε άμεση γνώση και φυσικά σύμφωνη γνώμη ανεξάρτητα με το τι ισχυρίζεται δημοσίως. Τον Πρόεδρο τον είχαν προετοιμάσει για τις επικείμενες αντιδράσεις αλλά η απόφαση ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει ήταν: «Προχωράμε και δε μας νοιάζει τι λένε οι άλλοι».

«Αν είμαστε διαφορετικοί γιατί κάνουμε ό,τι κάνουν οι άλλοι;»

Και «γιατί αφού έχουμε καλές ιδέες δεν τις εφαρμόζουμε;», «γιατί δε μας ακούτε;» Μερικές από τις φράσεις διαμαρτυρίας που οι πληροφορίες θέλουν να εκτοξεύθηκαν προς τον Πρόεδρο του Ποταμιού.

Παρακολουθήσαμε καλόπιστα τα προεκλογικά σποτ του Ποταμιού. Η ιδέα είναι παλιά και πλέον πια αρκετά αναχρονιστική. Κάποιος στιγμιαίος συνειρμός μας ταξίδεψε πίσω σε μία γνωστή διαφήμιση πίπας τσιγάρου (vintage). Το κείμενο των διαφημιστών τότε της δεκαετίας του ’80 επέβαλε: «Για να μην τον παίρνετε από πίσω, πάρτε μου μια πίπα».

Η Vapona και Το Ποτάμι

Και κάποιος άλλος επίσης συνειρμός μας ταξίδεψε πίσω σε μια διαφήμιση του προϊόντος Vapona. «Θα την κρεμάσω, θα την κρεμάσω», λέει ένας οργισμένος πατέρας και η γυναίκα του προσπαθεί να τον συγκρατήσει πριν μπει στο δωμάτιο: «Θανάση τι πας να κάνεις;» Αφήνεται να εννοηθεί ότι θα κρεμάσει την κόρη του, ότι έχει κάνει κάτι. Εκείνος ανεβαίνει θυμωμένος μπαίνει στο δωμάτιο και κρεμάει μία Vapona στη ντουλάπα.

Με σύγχρονους όρους; Μία ψήφο στην ζωή του.

Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν θέμα αισθητικής. Αλλά σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει φτάσει εκεί που έχει φτάσει, που η κοινωνία βασανίζεται στο βούρκο των χρεών, αναρωτιέται κανείς πόσο αναχρονιστικά είναι αυτά τα μυαλά που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις εκλογές αποκλειστικά με επικοινωνιακούς όρους. Και μάλιστα της δεκαετίας του ’80. Αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει με ένα νέο κόμμα –που το προϋπάντησαν τα περισσότερα media- ένα κόμμα που οραματιζόταν να πάρει στο πλευρό του και την Κωνσταντίνα Κούνεβα, ένα κόμμα που έχει στο πλευρό του την τσιγγάνα Μαρία Δημητρίου, τι μπορεί να συμβαίνει.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014-Θεοδωράκης: «Υπερσυντηρητικοί αριστεροί» όσοι αντιδρούν στο προεκλογικό σποτ

Ευρωεκλογές 2014 - ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ κατά Θεοδωράκη για την «πρώτη φορά»