Ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου για τρόικα και υπουργείο Άμυνας

Ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου για τρόικα και υπουργείο Άμυνας

Οι «κόκκινες» γραμμές απέναντι στην τρόικα, ενόψει της επιστροφής της για την τελική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, και ο αντικαταστάτης του υπουργού Άμυνας, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει την 1η Νοεμβρίου το χαρτοφυλάκιό του στην Κομισιόν, είναι τα βασικά θέματα στο νέο ραντεβού που θα έχουν σήμερα, Πέμπτη (30/10/2014) στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα το υπουργείο Άμυνας να αναλάβει ο πρωθυπουργός, αλλά διαβεβαιώνουν ότι ο νέος υπουργός θα προέρχεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο προβάλλουν τον νέο κύκλο αξιολόγησης από τους δανειστές ως τον πλέον κρίσιμο της τελευταίας διετίας, καθώς - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται - όχι μόνον μια «κόκκινη», αλλά ακόμη και μια «κίτρινη κάρτα» από τους ελεγκτές της τρόικας «μπορεί να μπλοκάρει όλον τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά των δανειστών έχει ζητήσει από την Αθήνα να παρουσιάσει από τώρα ένα πλάνο παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, οι οποίες θα μπορούσε να εφαρμοστούν από τα μέσα του 2015, εφόσον μέσα από την αξιολόγηση του ισχύοντος καθεστώτος κριθεί αναγκαίο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ευελπιστούν ότι η τρόικα δεν θα επιμείνει στο αίτημα για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Σε αντιστάθμισμα, η κυβέρνηση αποδέχεται να γίνουν ευρύτατες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με ουσιαστική περικοπή στα λεγόμενα συνδικαλιστικά προνόμια, καθώς κρίνει ότι για το ζήτημα αυτό δεν θα υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις στη Βουλή.