ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι απαντά ο Θεοχάρης στις καταγγελίες περί διευκόλυνσης των φοροφυγάδων

Τι απαντά ο Θεοχάρης στις καταγγελίες περί διευκόλυνσης των φοροφυγάδων

Στις κατηγορίες που του απηύθυνε ο τέως γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας, περί διευκόλυνσης των φοροφυγάδων με αποφάσεις του όταν ήταν γενικός γραμματέας Εσόδων, απάντησε με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

«Ο κ. Σούρλας θέτει ερωτήματα για θέματα τα οποία είναι φανερό πως δεν κατανοεί», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η διόρθωση της επίμαχης διάταξης για την οποία επικρίνεται, ήταν ορθή. «Συνεπώς, όσοι αντιτίθεντο σε αυτή την αλλαγή κάνουν λάθος» υποστήριξε.

Ακολούθως τονίζει ότι: «Οι τριγωνικές συναλλαγές στον 3842/2010 είχαν οριστεί με λανθασμένο τρόπο, και συνεπώς συμπεριλάμβαναν και χρηματιστηριακές συναλλαγές που εξ ορισμού έχουν διαφανή τιμολόγηση, καθώς οι τιμές των χρηματιστηρίων είναι δημόσιες. Δεν νοούνται τριγωνικές συναλλαγές όταν είναι γνωστή η τιμή, καθώς ο σκοπός των συναλλαγών αυτών είναι να αποκρύψουν την πραγματική τιμή αγοράς. Με το να τις περιλάβει στις τριγωνικές συναλλαγές, ο νόμος οδήγησε στο παράδοξο να μην αναγνωρίζεται ως έξοδο των διυλιστηρίων η αγορά του αργού πετρελαίου και συνεπώς να φορολογούνται αυτά, στον τζίρο αντί στα κέρδη».

Ο κ. Θεοχάρης επισημαίνει επίσης πως στην περίπτωση κατά την οποία ακολουθείτο αυτή η πρακτική θα έμπαιναν πρόστιμα σε δύο διυλιστήρια, που ξεπερνούσαν την αξία των ίδιων των επιχειρήσεων και συνεπώς θα έκλειναν.

Και καταλήγει: «Δεν θα είχαμε, δηλαδή, ως χώρα πετρέλαιο. Αυτά συμβαίνουν όταν άνθρωποι χωρίς γνώση των θεμάτων εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία διατάξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την εμπορική πρακτική ή πραγματικότητα», καθιστώντας σαφές ότι «όσοι δεν έχουν άμεση γνώση των θεμάτων αυτών, θα ήταν φρόνιμο να μην δημιουργούν εντυπώσεις για δικούς τους λόγους».

Σχετικές ειδήσεις