ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επερώτηση Παναγούλη για την τουρκική πρόκληση με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Επερώτηση Παναγούλη για την τουρκική πρόκληση με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατέθεσε σήμερα, Τρίτη (16/02/2016) στη Βουλή ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν ανεξάρτητος Στάθης Παναγούλης με θέμα τα όσα συνέβησαν με τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, μετά και την αντίδραση της Άγκυρας να γίνει ανεφοδιασμός στη Ρόδο.

Στην ερώτησή του ο κ. Παναγούλης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η εφημερίδα «Το Παρόν» (Δημοσίευμα της Κυριακής, 14/02/2016, σελ. 9) αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας απαγόρευσε την διέλευση από τον εναέριο χώρο της του ελληνικού αεροσκάφους που μετέφερε τον πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία στην Τεχεράνη, για την προκαθορισμένη επίσημη επίσκεψή τους, στις 7-8 Φεβρουαρίου, στο Ιράν. Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 06/02/2016, μετά τον ανεφοδιασμό του ελληνικού αεροσκάφους στη Ρόδο, οι τουρκικές αρχές δεν δέχθηκαν το σχέδιο της πτήσης του ελληνικού αεροσκάφους από τη συντομότερη διαδρομή, έξω από τα όρια ευθύνης του FIR Αθηνών, με χρήση του αεροδιαδρόμου του τουρκικού εναέριου χώρου και καθήλωσαν κυριολεκτικά το αεροσκάφος στη Ρόδο, εξαναγκάζοντας τελικά την ελληνική πλευρά να τροποποιήσει το σχέδιο πτήσης. Με την μεθόδευση αυτή η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να μπλοκάρει την καθορισμένη επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού -πρώτου ευρωπαίου ηγέτη, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων- και της ελληνικής αποστολής στην Τεχεράνη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. υπουργός Εξωτερικών:

- Διαμαρτυρήθηκε η ελληνική κυβέρνηση για την παραπάνω προκλητική στάση της Τουρκίας και αν ναι, με ποιον τρόπο; Παρακαλώ να πληροφορήσετε τη Βουλή των Ελλήνων και, μέσω αυτής, τον ελληνικό λαό για τα διαβήματα διαμαρτυρίας που υποβάλατε προς την τουρκική κυβέρνηση καθώς και για τις απαντήσεις που λάβατε από αυτήν».

Σχετικές ειδήσεις