ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι στόχοι και οι «σκόπελοι» της νέας κυβέρνησης

Οι στόχοι και οι «σκόπελοι» της νέας κυβέρνησης

Τη σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα πολιτική εκεχειρία θα επιδιώξει να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, προκειμένου να περάσει μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο νέος πρωθυπουργός θα επιχειρήσει από τη Δευτέρα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας καθώς και να λάβει την έκτη δόση, ύψους 8 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία, μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, κι ενώ οι εορτασμοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα κορυφωθούν αυτήν την εβδομάδα.

Ψήφος εμπιστοσύνης, τρόικα, Eurogroup

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Παπαδήμος, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται ότι θα λάβει η νέα κυβέρνηση με ευρύτατη πλειοψηφία την Τετάρτη, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να γίνει η κατάρτιση του προϋπολογισμού της χώρας για το 2012.

Την ίδια ώρα, η τρόικα, που καταφθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα, αναμένεται ότι θα αυξήσει τις πιέσεις προς τη νέα κυβέρνηση.

Πηγή κοντά στην τρόικα δήλωσε στο Reuters ότι το ταξίδι των επιθεωρητών στην Αθήνα στόχο έχει να υπάρξει επαφή με τη νέα κυβέρνηση. «Μια μεγαλύτερη αποστολή, που θα εξετάσει πιο διεξοδικά τις πολιτικές, θα λάβει χώρα το Δεκέμβριο», συμπλήρωσε.

Έγγραφες εγγυήσεις

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη στάση του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, που θα στηρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας καθώς και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπογράψει τις γραπτές εγγυήσεις προς τους δανειστές, όπως εμμένει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, θέτοντας ζήτημα «εθνικής αξιοπρέπειας».

Τα στοιχεία του Reuters δείχνουν ότι η έκτη δόση θα πρέπει να εκταμιευθεί πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ομόλογα 8,645 δισ. ευρώ.

Προβλήματα και στόχοι

Παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο κ. Παπαδήμος ως πρόσωπο τυγχάνει μεγάλης υποδοχής στην κοινή γνώμη, τα προβλήματα παραμένουν και εντείνονται. Ήδη, η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, ενώ η ανεργία έχει εκτιναχθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο, οι άνεργοι έφθασαν στο ρεκόρ των 18,4%, και μάλιστα σε ένα μήνα, όπου λόγω τουρισμού, κανονικά θα έπρεπε να έχουν μειωθεί.

Στόχοι της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, είναι να διασφαλίσει την έκτη δόση, να περάσει τον προϋπολογισμό του 2012 και να ετοιμάσει τη χώρα για πρόωρες εκλογές, το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Για να επιτύχει, θα πρέπει να πείσει τους ελεγκτές της τρόικας ότι η χώρα έχει κάνει αρκετή δουλειά για να της δοθεί το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Δεκεμβρίου.