Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015-Ν. Νικολόπουλος: Ο οδικός χάρτης για την υγεία (vid)

Newsbomb

Τις προτάσεις για την Υγεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες παρουσίασε ο Νίκος Νικολόπουλος.

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «online-press», χαρακτήρισε την κατάρρευση του συστήματος Υγείας ως «το μεγαλύτερο μνημείο της μνημονιακής τραγωδίας που έζησε η Ελλάδα». Ο τομέας της Υγείας μαζί με αυτόν της Παιδείας, αντί να θωρακιστούν από την κρίση, σαρώθηκαν πρώτοι, υποστηρίζει ο κ. Νικολόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει: «Αποτελεί παράνοια και μόνο το γεγονός ότι ενώ υποτίθεται επιδιώκουμε τη συγκράτηση των δαπανών υγείας, εντούτοις αποδεκατίζουμε τις μεθόδους πρόληψης. Διότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι δαπάνες από το να προλαμβάνεις το κακό. Γι' αυτό και πρώτιστη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την προληπτική ιατρική. Και σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα πρέπει το κράτος να υιοθετήσει πανελλήνια προγράμματα προληπτικών εξετάσεων, τουλάχιστον σε νοσήματα με υψηλές επιπτώσεις και μεγάλη συχνότητα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος μαστού, κλπ.».

Ο κ. Νικολόπουλος υποστηρίζει, επίσης, ότι πρέπει να μπει «μία τάξη στο καθεστώς των γενόσημων φαρμάκων, ώστε να μην καταστεί η Ελλάδα μία τεράστια αποθήκη φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Θα επιδιώξουμε λοιπόν την δημιουργία ενός Εργαστηρίου Βιοϊσοδυναμίας με τη συμμετοχή των πανεπιστημίων μας και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα κάθε φαρμάκου που θα μπαίνει στην αγορά».

Σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σημειώνει ότι θα πρέπει να λειτουργεί ως μηχανισμός, ο οποίος «αφενός θα γλιτώνει κόπο και χρόνο και αφετέρου θα επιτηρεί και θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης», και «να μην μετατραπεί σε μηχανισμό που μέσω πλαφόν θα... απαγορεύει στους πολίτες να λαμβάνουν τις αναγκαίες θεραπείες».

Υπό ολική επανεξέταση πρέπει να τεθεί το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων και η ένταξη όλων στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή Αχαΐας. «Η ένταξη όλων σε έναν φορέα (ΕΟΠΥΥ) δεν είναι δυνατόν να λάβει χώρα ως μια γενικευμένη υποβάθμιση υπηρεσιών. Δεν είναι δυνατόν να εξετάζει ένας γιατρός 50 ασθενείς την ημέρα, πρόκειται για υποβάθμιση τόσο του ασθενούς, όσο και του ιατρού. Ούτε επίσης είναι δυνατόν να δημιουργούνται νησίδες αποκλειστικής ή προνομιακής συνταγογράφησης ή εμμέσως να καλλιεργούνται ανομολόγητες πελατειακές σχέσεις υπό τη σκέπη της ανταποδοτικής (και όχι δωρεάν ) περίθαλψης».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Νικολόπουλος στην ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων δομών για τα ΑμεΑ, τους φορείς του AIDS και άλλες πληθυσμιακές ομάδες, καθώς και για το βάρος που πρέπει να δοθεί στα προγράμματα θεραπείας των τοξικοεξαρτημένων ατόμων.

Στην προοπτική της αλλαγής πορείας για τη χώρα, μετά την εκλογική μάχη της 25ης Ιανουαρίου, ο κ. Νικολόπουλος σημειώνει ότι ο ελληνικός λαός «δεν μπορεί να εμπιστευτεί την τύχη του "αποκλειστικά σε μία αριστερή συγχορδία, που μάλιστα πολλές φορές... φαλτσάρει" αλλά σε μία εθνική συμμαχία, με τους ΑΝΕΛ σε ισχυρή ρυθμιστική θέση, ώστε να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων».

Σε μία τέτοια περίπτωση δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κατά τον κ. Νικολόπουλο, ο οδικός χάρτης για την υγεία είναι:

«1. Αυξάνουμε άμεσα τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την αξιοπρέπεια στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θεραπεύουμε τις αδικίες της μνημονιακής πολιτικής, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς, αμοιβές και συντάξεις για τους ιατρούς και υγειονομικούς.

2. Προγραμματίζουμε άμεσα μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ / ΠΕΔΥ, και ενισχύουμε τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ανάλογες με τις επείγουσες υφιστάμενες ανάγκες.

3. Δρομολογούμε διαρθρωτικές αλλαγές σε συνεργασία με τους ιατρικούς θεσμικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, με στόχο τη στρατηγική ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Νοσοκομειακής περίθαλψης.

4. Οργανώνουμε τη δομή λειτουργίας του υπάρχοντος υγειονομικού χάρτη, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας (πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία).

5. Αξιοποιούμε το ιατρικό δυναμικό της χώρας, μειώνουμε την ανεργία και τη μετανάστευση των υγειονομικών, ενισχύουμε τον ιατρικό τουρισμό και εντάσσουμε άμεσα την υγεία σε αναπτυξιακά προγράμματα».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2015: Καμμένος - Δεν θα αφήσουμε να κοσοβοποιηθεί η Θράκη

Εκλογές 2015 - Καμμένος: Εξεταστική επιτροπή και Ειδικό Δικαστήριο για τα Μνημόνια

Εκστρατεία εκφοβισμού των Ελλήνων υπό την απειλή του Grexit