Final 4 - Αφιέρωμα: H πιο μεγάλη ευρωπαϊκή στιγμή του Ολυμπιακού
Ξεκινάει σήμερα το Final 4 της Euroleague στην Κωνσταντινούπολη. Θα τα καταφέρει άραγε ο Ολυμπιακός να στεφθεί νικητής για 2η φορά;
Ξεκινήσαμε το αφιέρωμά μας στους μεγάλους τελικούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ ιεραρχικά: Χθες σάς παρουσιάσαμε τις έξι νίκες του Παναθηναϊκού. Όμως η Ελλάδα έχει φέτος διπλή εκπροσώπηση στην Τουρκία και θα ήταν άδικο να μην μιλήσουμε εκτενώς για την πιο μεγάλη "ευρωπαϊκή" στιγμή του Ολυμπιακού, την κατάκτηση του τίτλου του Πρωταθλητή Ευρώπης το 1997:
1997 - Ρώμη: Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα 73-58
Ο Παναθηναϊκός ήταν ο Πρωταθλητής Ευρώπης από το 1996, αλλά στον δρόμο προς το Final 4 της Ρώμης, συνάντησε τον αιώνιό του αντίπαλο, Ολυμπιακό, στην φάση των "οκτώ" και έχασε το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον τίτλο του, σε δύο ματς που θα τα θυμόμαστε όλοι για τις πολύ σφικτές άμυνες που παίχτηκαν. Με δύο νίκες, αρχικά στο ΟΑΚΑ με 49-69 και στη συνέχεια στο ΣΕΦ, με 65-57, ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς, με μεγάλα του όπλα τον δαιμόνιο Ρίβερς, τον Ευθύμη Μπακατσιά, τον Γιώργο Σιγάλα και τον νεαρό τότε Δημήτρη Παπαδόπουλο και, βεβαίως, τους Τόμιτς και Τάρλατς, έφτασε στην τρίτη του συμμετοχή σε Final 4 που έμελλε να είναι και η "φαρμακερή".
Στον ημιτελικό διέσυρε την Ολύμπια Λιουμπλιάνας με 65-57, χάρη στις φοβερές άμυνες του Σιγάλα και το ανελέητο σκοράρισμα του Ρίβερς και στον τελικό βρήκε την Μπαρτσελόνα που την προηγούμενη χρονιά είχε χάσει στον πόντο από τον Παναθηναϊκό και ερχόταν λυσσασμένη για τον τίτλο. Ο Ίβκοβιτς προτίμησε την προηγούμενη του αγώνα να μην προπονήσει τους παίκτες του, αλλά να τους πάει μια "χαλαρή" βόλτα για να τονώσει την ψυχολογία τους, αποβάλοντας κάθε άγχος. Κι αυτό φάνηκε στο γήπεδο την επόμενη ημέρα όταν, ειδικά στο β' ημίχρονο, τούς έβγαινε ό,τι προσπαθούσαν, με μεγάλο πρωταγωνιστή και πάλι τον Ρϊβερς που έβαλε 26 πόντους. Η νίκη ήταν πολύ πιο εύκολη απ' όσο θα μπορούσε να φανταστεί και ο πιο φανατικός φίλος των ερυθρόλευκων.
Η σύνθεση του Ολυμπιακού: Ρίβερς 26 (6/9δ., 1/3τρ., 11/14β., 4ρ., 3ασ., 3κλ., 5λ.), Σιγάλας 7 (5ρ., 2ασ.), Νάκιτς, Τάρλατς 11 (1/8δ., 9/14β., 11ρ.), Φασούλας 6 (7ρ., 2τ.), Μπακατσιάς 1, Παπανικολάου 11 (3/6δ., 1/2τρ., 2/4β., 3ρ.), Γαλακτερός, Τόμιτς 9 , Βελπ 2.
Για συνεχή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το microsite του OnSports.gr