ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χαβιέρ Μασεράνο: Ξεπέρασε τους προκατόχους έχοντας ψυχή… εργάτη!

Χαβιέρ Μασεράνο: Ξεπέρασε τους προκατόχους έχοντας ψυχή… εργάτη!

Φερνάντο Ρεδόνδο και Ντιέγκο Σιμεόνε… τρώνε τη σκόνη του Χαβιέρ Μασεράνο που αποφάσισε εντελώς αθόρυβα να «κρεμάσει τα παπούτσια» του!

Με μια απλή ατάκα, λες και… δεν έγινε τίποτα, ο Χαβιέρ Μασεράνο αποφάσισε να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Στα 36 του χρόνια, ο εμβληματικός αμυντικός χαφ αλλά και στόπερ όποτε χρειάστηκε, που συνέδεσε το όνομά του κυρίως με την Μπαρτσελόνα και την Εθνική Αργεντινής. Φυσικά αγωνίστηκε σε εμβληματικά σωματεία όπως η Ρίβερ Πλέιτ και η Λίβερπουλ, όμως η «Μπάρτσα» ήταν κάτι ξεχωριστό.

Σε όλη του την καριέρα δεν ήθελε να ξεχωρίζει, ήθελε να κάνει τα… αθόρυβα αλλά σπουδαία μέσα στο γήπεδο. Ο όρος «εργάτης» του ταίριαζε γάντι. Ένας παίκτης γεμάτος πάθος, με ασταμάτητα τρεξίματα, με τάκλιν εκεί που οι άλλοι θα είχαν φόβο ακόμη και να κοιτάξουν. Ματωμένος, τραυματισμένος, κατάκοπος, αλλά χωρίς να σταματά πουθενά! Γι’ αυτό και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα απ’ τα σπουδαιότερο ανασταλτικά χαφ της εποχής μας!

Όσο αθόρυβα κι αν έκανε όσα έκανε πάντως, οι αριθμοί του λένε μια τεράστια αλήθεια: Ο Μασεράνο ξεπέρασε τους προκατόχους του στην Αργεντινή. Τους δύο… μύθους στα αμυντικά χαφ που έβγαλε το ποδόσφαιρο της χώρας της λατινικής Αμερικής, στην προ Μασεράνο εποχή. Ο λόγος φυσικά για τον Φερνάντο Ρεδόνδο και τον Ντιέγκο Σιμεόνε.

Ο 36χρονος υπερτερεί παντού! Σε αριθμούς, σε τίτλους, σε όλα. Υστερεί μόνο στους τίτλους με την Εθνική Αργεντινής, καθώς οι άλλοι δύο είχαν κατακτήσει Κόπα Αμέρικα. Ακόμη κι εκεί όμως, ο «Μάσε» είχε πάρει 2 χρυσά Ολυμπιακά Μετάλλια (το ένα στην Αθήνα το 2004), ενώ συμμετείχε και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, κάτι που αποτέλεσε την μεγαλύτερη επιτυχία της Αργεντινής στη μετά 1986 εποχή (το είχε κάνει και το 1990 η «αλμπισελέστε»).

Φυσικά η πιο τρανή απόδειξη της ανωτερότητας του Μασεράνο, είναι οι ίδιες οι συμμετοχές στην Εθνική Αργεντινής. 39 περισσότερες απ’ τον Σιμεόνε, ενώ με τον Ρεδόνδο η διαφορά είναι χαοτική, καθώς ο παλαίμαχος της Ρεάλ και της Μίλαν τη μία είχε πάει κόντρα στον Μαραντόνα, ενώ την άλλη δεν ήθελε να κουρέψει τα μαλλιά του όπως ζητούσε ο προπονητής και πάντα έμενε εκτός, χάνοντας πολλές συμμετοχές με αυτό τον τρόπο.

Ίσως πολλοί από εσάς να παραξενεύεστε, ίσως και να διαφωνείτε επειδή απλά σας άρεσαν περισσότερο (ποδοσφαιρικά) ο Ρεδόνδο και ο Σιμεόνε. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ο Μασεράνο εντελώς αθόρυβα τους ξεπέρασε. Και του αξίζει πέρα για πέρα αυτή η αναγνώριση τώρα που είπε «αντίο» στο ποδόσφαιρο.

Δείτε τα επιτεύγματά τους για να κάνετε τις συγκρίσεις…

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΡΕΔΟΝΔΟ:

3 Champions League
2 Πρωταθλήματα Ισπανίας
1 Πρωτάθλημα Ιταλίας
1 Κύπελλο Ιταλίας
1 Διηπειρωτικό Κύπελλο
1 Super Cup Ισπανίας
1 Κόπα Αμέρικα

Αγωνίστηκε σε: Αρχεντίνος Τζούνιορς, Τενερίφη, Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν.

Εθνική Αργεντινής: 28 συμμετοχές, 1 γκολ

ΝΤΙΕΓΚΟ ΣΙΜΕΟΝΕ:

2 Κόπα Αμέρικα
1 Κύπελλο UEFA
1 Super Cup Ευρώπης
1 Πρωτάθλημα Ισπανίας
1 Πρωτάθλημα Ιταλίας
1 Κύπελλο Ισπανίας
1 Κύπελλο Ιταλίας
1 Super Cup Ιταλίας
1 Κύπελλο Συνομοσπονδιών

Αγωνίστηκε σε: Βελέζ Σάρσφιλντ, Πίζα, Σεβίλλη, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ, Λάτσιο, Ρασίνγκ Κλουμπ.

Εθνική Αργεντινής: 108 συμμετοχές, 11 γκολ.

ΧΑΒΙΕΡ ΜΑΣΕΡΑΝΟ:

5 Πρωταθλήματα Ισπανίας
5 Κύπελλα Ισπανίας
3 Super Cup Ισπανίας
3 Παγκόσμια Κύπελλα συλλόγων (Διηπειρωτικό)
2 Champions League
2 Χρυσά Ολυμπιακά Μετάλλια
1 Super Cup Ευρώπης
1 Πρωτάθλημα Βραζιλίας
1 Πρωτάθλημα Αργεντινής
1 Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής Κ20

Αγωνίστηκε σε: Ρίβερ Πλέιτ, Κορίνθιανς, Γουέστ Χαμ, Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, Χεμπέι, Εστουδιάντες.

Εθνική Αργεντινής: 147 συμμετοχές, 3 γκολ.