ΣΠΟΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην «αντεπίθεση» η Ρωσία για τον αποκλεισμό των αθλητών της

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες
AP Images

Πόλεμος στην Ουκρανία: Την έντονη αντίδραση της Ρωσικής Παραολυμπιακής Επιτροπής προκάλεσε ο αποκλεισμών των αθλητών της χώρας από τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφύγει στο CAS, κατά της απόφασης. 

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε τον αποκλεισμό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τους αγώνες, οι οποίοι ξεκινούν την Παρασκευή (4/3) στο Πεκίνο.

Η πλευρά της Ρωσίας χαρακτήρισε «παράνομη» τη συγκεκριμένη απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι οι αθλητές θεωρούνται ένοχοι λόγω της τρέχουσας πολιτικής διαμάχης, χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάνει κάτι.

«Η απόφαση αντιτίθεται στον πυρήνα των αρχών της Παραολυμπιακής οικογένειας, ότι δηλαδή ο αθλητισμός των ΑμΕΑ δεν έχει σχέση με την πολιτική», ανέφερε η Ρωσική Παραολυμπιακή Επιτροπή, για να συμπληρώσει ότι: «Οι αθλητές μας θεωρούνται ένοχοι λόγω της τρέχουσας πολιτικής διαμάχης με αυτή την απόφαση. Στο μεταξύ, όχι μόνο δεν έκαναν κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί με οιονδήποτε τρόπο πως συμμετείχαν στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά, αντιθέτως, συμμορφώθηκαν πλήρως με την απόφαση του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) και απέπεμψαν από το σώμα τους άτομα που είχαν να κάνουν με πολιτικές δομές».

Πάει στο CAS η Ρωσία

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Ρωσία συντάσσει αγωγή για να προσφύγει στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), κατά της απόφασης της. «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για να καθορίσουμε τη νομική θέση μας, προκειμένου να υποβάλουμε αγωγές για την προστασία των δικαιωμάτων των αθλητών μας, ενάντια στις διακρίσεις των αθλητών με βάση την εθνικότητά τους και τη χρήση του αθλητισμού ως εργαλείου πολιτικής πίεσης» ανέφερε στο TASS ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Όλεγκ Ματίτσιν, ο οποίος πρόσθεσε: «Η σημερινή απόφαση να αποκλειστεί η ομάδα μας είναι κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των αθλητών και χειραγώγηση του Ολυμπιακού Χάρτη και των αξιών των ανθρώπινων ζωών για την επιδίωξη πολιτικών στόχων». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε από την πλευρά του ότι: «Αυτό είναι ντροπή για τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή»

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποκλείστηκαν Ρωσία, Λευκορωσία από τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η UEFA τιμώρησε και τη Λευκορωσία