ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πάνος Μάργος: Ο διευθυντής Καρδιολογικής στο Κρατικό Νίκαιας όταν δεν σώζει ζωές... γράφει τραγούδια

Πάνος Μάργος: Ο διευθυντής Καρδιολογικής στο Κρατικό Νίκαιας όταν δεν σώζει ζωές... γράφει τραγούδια

Τι λέει στο Newsbomb.gr για τις μάχες που δίνει στο Νοσοκομείο, για την υγεία της καρδιάς μας, αλλά και για την μεγάλη του αγάπη την μουσική, ο Πάνος Μάργος, ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. 

Όταν δεν σώζει ζωές ο Διευθυντής Καρδιολόγος της 1ης Καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» Πάνος Μάργος γράφει υπέροχα τραγούδια. Η μουσική κάνει την καρδιά του να χτυπά δυνατά.

Ο ίδιος μιλά στο Newsbomb.gr και τονίζει ότι η καρδιά είναι η πηγή ζωής μας. Είναι αυτή που χτυπά δυνατά όταν αγαπάμε, όταν ερωτευόμαστε πρέπει να την προσέχουμε.

Δίνει συμβουλές για την αντιμετώπιση του covid-19 αλλά και της καθημερινότητας της οποίας οι ρυθμοί κουράζουν τις καρδίες μας.

Η μουσική είναι ένα πολύ ξεχωριστό κεφάλαιο για την ζωή του, που τον ηρεμεί μετά τις μάχες που δίνει σε εντατικές και στις κλίνες με τους ασθενείς του.

Πραγματικά ένας υπέροχος άνθρωπος που μιλά για την μουσικότητα της υγείας μας…

Είστε γιατρός και συγκεκριμένα καρδιολόγος στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και όταν δεν σώζετε ζωές γράφετε και ερμηνεύετε τραγούδια… πως προέκυψε αυτό;

«Αυτό που λέτε ισχύει λόγω της φύσης της ειδικότητας μου και της θέσης που υπηρετώ, ιδίως με το ρόλο του επεμβατικού καρδιολόγου. Όμως η ζωή είναι πιο όμορφη όταν είναι πολύπλευρη και όταν ο καθένας, πέρα από την εργασία και την καριέρα του, δημιουργεί και προσφέρει και σε άλλα πεδία, όπως είναι και ο καλλιτεχνικός χώρος με την ευρεία έννοια».

Η μουσική είναι ζωή;

«Κατά τη γνώμη μου, οι τέχνες είναι το καλύτερο αντίμετρο της ανθρώπινης ύπαρξης απέναντι στη ματαιότητά της…και η μουσική είναι η υπέρτατη των τεχνών. Συνεπώς, ναι, είναι ζωή σε όλο της το μεγαλείο».

Ποια είναι τα ακούσματα σας και ποιες οι επιρροές σας;

«Αισθητικά «ανήκω» σε παλαιότερες δεκαετίες, της ελληνικής μουσικής δημιουργίας κυρίως, και αυτό πιστεύω έχει αποτυπωθεί στη δουλειά μου. Εκεί με οδηγεί το συναίσθημα και αυτό βγάζω αβίαστα από μέσα μου. Όμως, δεν λειτουργώ με στεγανά. Οποιοδήποτε μουσικό άκουσμα, οποιασδήποτε τεχνοτροπίας, μπορεί να με αγγίξει».

Ποια τραγούδια σας ξεχωρίζετε;

«Δεν θα σας απαντήσω με τίτλους τραγουδιών, θα σας πω μόνο ότι ακόμα και τώρα, μετά από πολλές επαναλήψεις, κάποιοι στίχοι κάποιων τραγουδιών μου συνεχίζουν να με κάνουν να ανατριχιάζω. Αυτά ξεχωρίζω…».

Γράφετε και για άλλους;

«Γράφω για μένα, η μουσική δημιουργία θεωρώ ότι ¨υπηρετεί¨ θαυμάσια τον ψυχικό μου κόσμο, γράφω όμως και για οποιονδήποτε θελήσει να αφιερώσει 3-4 λεπτά για να μοιραστεί μαζί μου σκέψεις εκφρασμένες σε νότες, με εξαιρετικές ενορχηστρωτικές δημιουργίες και ερμηνείες, ικανές πιστεύω να αγγίξουν ευαίσθητες ψυχικές χορδές. Κι όλα αυτά είναι διαθέσιμα σε όλους, ντυμένα επίσης με ταιριαστές εικόνες, στο διαδίκτυο (μουσικά clip στο YouΤube, κανάλι Παναγιώτης Μάργος, τα 22 πρώτα τραγούδια είναι ήδη διαθέσιμα)».

Τώρα ζούμε στην εποχή του covid-19, τι συμβουλεύετε τον κόσμο;

«Με όλα όσα έχουν γίνει και ακουστεί σχετικά με το μείζον αυτό πρόβλημα όλης της ανθρωπότητας, εγώ θα πω μόνο ότι πρέπει να σταθούμε με σεβασμό στο γεγονός ότι η ανθρώπινη ιστορία, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει να επιδείξει ιστορικό ανάλογο διαχείρισης γενικευμένης κρίσης με τόσο ανθρωποκεντρικά κριτήρια προστασίας της ανθρώπινης ζωής».

Η καρδιά μας για να χτυπά δυνατά, πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν;

«Πρέπει να κάνουμε αυτά που μας αρέσουν και δεν επιβαρύνουν τους άλλους…ή ακόμα καλύτερα, αυτά που αρέσουν και σε αυτούς».

Αυτό ουσιαστικά κάνει και ο Παναγιώτης Μάργος, μέσα από τη μουσική;

«Ακριβώς».

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής «κουράζουν» την καρδιά μας;

«Θίγετε ένα σημαντικό θέμα ναι, την κουράζουν η «ταχυκαρδία» του stress της σύγχρονης καθημερινότητας είναι σωρευτική και επιζήμια. Όμως, η «ταχυκαρδία» έχει επίσης πολλές συναισθηματικές συνιστώσες … αγάπη, έρωτας, φόβος, πάθος είναι κάποιες από αυτές. Τα τραγούδια αναπαράγουν ή καλύτερα υποδύονται τα συναισθήματα αυτά με τρόπο χαλαρό και αφαιρετικό, συνεπώς είναι το ομοιοπαθητικό αντίδοτο της καθημερινότητας…αν καταφέρουν δε να λειτουργήσουν ως μέσο διαφυγής από την καθημερινότητα και να μας ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους και διαστάσεις, ακόμα καλύτερα.

Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους αναγνώστες;

«Να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με γνώμονα την κρίση, την ωριμότητα και την εμπειρία τους και μέσα από αυτό να ανακαλύπτουν και να στηρίζουν νέες δημιουργίες, όπως νέα τραγούδια εν προκειμένω, που είναι δύσκολο να αναδειχθούν με άλλους, πιο κλασσικούς τρόπους προβολής (π.χ. ραδιόφωνο, ερμηνεία από γνωστούς καλλιτέχνες, κλπ)».

Απολαύστε μερικές από τις συνθέσεις του:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.