ΦΑΡΜΑΚΟ

Την πρώτη έγκριση έλαβε το χάπι κατά του κορονοϊού της MSD στη Βρετανία

Το χάπι της MSD
Το φάρμακο molnupiravir θα λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα από τους ασθενείς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα του κόσμου, στην οποία θα κυκλοφορήσει το χάπι της MSD (αμερικανικής Merck) κατά του κορονοϊού, καθώς έλαβε έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκου της χώρας.

Το φάρμακο molnupiravir θα λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα από τους ασθενείς. Το πλεονέκτημα σε σχέση με τις ενδοφλέβιες θεραπείες που είναι διαθέσιμες μέχρι σήμερα, είναι ότι οι ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα της COVID-19 και κίνδυνο σοβαρής νόσησης, μπορούν να λαμβάνουν το αντιιικό χάπι στο σπίτι τους και όχι σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Το molnupiravir μειώνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου και επιταχύνει την ανάρρωσή τους.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Χάβιντ δήλωσε ότι είναι ιστορική ημέρα για τη χώρα, «καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει το αντιικό φάρμακο, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι».«Αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα για τους πιο ευάλωτους και τους ανοσοκατεσταλμένους, που θα μπορούν σύντομα να λαμβάνουν μια επαναστατική θεραπεία» πρόσθεσε. Η βρετανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 480.000 δόσεις μολνουπιραβίρης. Η MSD αναμένεται να παραγάγει 10 εκατομμύρια κύκλους θεραπειών έως το τέλος του 2021.

Οι εταιρείες MSD και Ridgeback Biotherapeutics που έχουν αναπτύξει μαζί το χάπι, συνεργάζονται με τους ρυθμιστικούς οργανισμούς του φαρμάκου παγκοσμίως, για την υποβολή αιτήσεων άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης ή άδειας κυκλοφορίας τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η MSD έχει υποβάλει αίτηση για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τον Οκτώβριο και η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Το molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50%

Η υποβολή του φακέλου αδειοδότησης βασίζεται σε θετικά αποτελέσματα από μια προγραμματισμένη ενδιάμεση ανάλυση από την κλινική δοκιμή Φάσης 3, MOVe-OUT, η οποία αξιολόγησε το molnupiravir σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο COVID-19, που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου COVID-19 ή/και νοσηλείας. Κατά την ενδιάμεση ανάλυση, το molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50%.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από την μελέτη MOVe-OUT και την πιθανότητα άδειας ή έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές, η MSD αναμένεται να παραγάγει 10 εκατομμύρια κύκλους θεραπειών έως το τέλος του 2021, με περισσότερες δόσεις να αναμένεται να παραχθούν το 2022. Επιπλέον, η MSD έχει εισέλθει σε συμφωνίες προμήθειας και αγοράς του molnupiravir με άλλες κυβερνήσεις παγκοσμίως, όσο εκκρεμεί η έγκριση της άδειας κυκλοφορίας από τις ρυθμιστικές αρχές και βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες κυβερνήσεις.

Τέλος, η ιική αλληλούχηση που έχει γίνει μέχρι τώρα, έδειξε ότι το χάπι είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των παραλλαγών του κορονοϊού, περιλαμβανομένης της Δέλτα, σύμφωνα με την MSD.

(Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χριστουγεννιάτικο κοινωνικό μέρισμα: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις - Πότε θα ανακοινωθούν

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Λάσκος - Η επιθυμία της οικογένειάς του (pics)

Τραγικός θάνατος για 33χρονη στο Βέλγιο: Έπεσε από ύψος 30 μέτρων ενώ πόζαρε για μια φωτογραφία