ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστουγεννιάτικο κοινωνικό μέρισμα: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις - Πότε ανακοινώνονται

Τι εξετάζεται για το κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης
Τι εξετάζεται για το κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης
INTIME NEWS

Παράθυρο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες τον Δεκέμβριο ανοίγει η πορεία των φορολογικών εσόδων. Εφόσον διαπιστωθεί ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων έχει μόνιμα χαρακτηριστικά τότε δημιουργείται ένα μαξιλάρι για τη χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021.

Μετά την απόφαση για καταβολή διπλάσιου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τα Χριστούγεννα σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά, την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και καταβολή αυξημένου έως και 68% επιδόματος θέρμανσης, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα στην περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν θα ληφθούν αποφάσεις για πρόσθετες ελαφρύνσεις και τη χορήγηση κάποιας έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Το κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί προσωρινό μέτρο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έχουν εξετασθεί με τους θεσμούς και θα είναι εντός των δημοσιονομικών ορίων που παρέχει η μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή, στις 19 Νοεμβρίου.

Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση στόχος είναι η εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και η ελάφρυνση των ιδιοκτητών με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Με τον επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα υπολογισμού του κύριου φόρου για τα φυσικά πρόσωπα εκτιμάται ότι θα προκύψουν ελαφρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.