ΥΓΕΙΑ

Διαγνωστικά κέντρα: Κινητοποιήσεις από Σεπτέμβρη λόγω clawback

Διαγνωστικά κέντρα: Κινητοποιήσεις από Σεπτέμβρη λόγω clawback
Προσωρινό «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα τον Ιούνιο του 2019 (Φωτογραφία αρχείου)
INTIME NEWS

Με κινητοποιήσεις θα ξεκινήσει ο Σεπτέμβριος για το διαγνωστικό κλάδο, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) καθώς διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται ένα βήμα πριν τον οικονομικό στραγγαλισμό, με αφορμή τις νέες επιβαρύνσεις από το clawback του 2019.

Με πρωτοβουλία του ΠΙΣ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου για το clawback παρουσία της αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Θεανούς Καρποδίνη, των εκπροσώπων του συντονιστικού οργάνου (ΠΟΣΚΕ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ , ΠΑΝΙΔΙ, ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), καθώς και των προέδρων των μεγαλύτερων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Αποφασίστηκε να ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις το Σεπτέμβριο εάν δεν υπάρξει σαφές πλαίσιο κατάργησης του clawback που στερεί μεσοσταθμικά το 23% του εισοδήματος του διαγνωστικού κλάδου στην αποζημίωση για το έτος 2019, σε μία περίοδο κατά την οποία ήδη τα έσοδα παρουσιάζουν δραματική μείωση λόγω του Covid-19.

Όπως υπολογίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το συνολικό ποσό που χάνεται από το εισόδημα των ιατρών και χρηματοδοτεί αναδρομικά τον ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει ήδη το 1 δισ. ευρώ, κάτι που αποτυπώνεται επίσημα και στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας.

Με βάση τους υπολογισμούς του κλάδου, η απώλεια των εσόδων από το Α΄ εξάμηνο του 2020 εξαιτίας του κορονοϊού άγγιξε και το 15-20% του κύκλου των εργασιών σε σύγκριση με το 2019, χωρίς να υπολογίσει κανείς τις ζημιές από τις πάγιες υποχρεώσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων, κέντρων και ιατρείων, αλλά και το συσσωρευμένο χρέος από το clawback των προηγούμενων ετών. Μεσοσταθμικά η επιβάρυνση για το διαγνωστικό κλάδο για το clawback του 2019 είναι 23%, αυξημένος κατά 2% από το clawback του 2018 (21%). Το συνολικό ποσοστό υστέρησης ρευστότητας για το 2020 θα ξεπεράσει το 30%, καθώς θα προστεθεί και η επιβάρυνση 10% από τις δόσεις παλαιότερων επιβαρύνσεων. Όλα αυτά σε μία περίοδο με δραματική μείωση του κύκλου εργασιών, αλλά με αυξημένα έξοδα λόγω και των αναγκών προμήθειας ατομικών μέσων προστασίας για τον Covid-19.

Στο διαγνωστικό κλάδο υπάρχουν περίπου 4.000 εργαστήρια και κέντρα με χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται και πάνω από 2.500 κλινικοεργαστηριακοί γιατροί είτε σε δικά τους ιατρεία είτε σε πολυϊατρεία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, το προεδρείο του ΠΙΣ επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα διορθωτικά μέτρα στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ θα πρέπει να εξετασθεί ακόμη και το ζήτημα του ορίου δαπάνης ανά ασθενή, ώστε να μην ξεφεύγει ο προϋπολογισμός ο οποίος ούτως ή άλλως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των 10 εκατ. και πλέον ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις κυμάνθηκε στα 400.500.000 ευρώ για το 2019, τη στιγμή όμως που έχουν προστεθεί 86 εξετάσεις, μοριακός έλεγχος, καινοτόμες διαγνωστικές εξετάσεις κλπ., χωρίς να αυξηθούν αντίστοιχα τα κονδύλια για την πλήρη κάλυψή τους. Ταυτόχρονα εντάχθηκαν στο σύστημα της μηδενικής συμμετοχής και χιλιάδες συμπολίτες μας από ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ, δικαιούχοι αναπηρίας, χωρίς επίσης να υπάρξει η σχετική πρόβλεψη εσόδων στον ΕΟΠΥΥ από το υπουργείο Εργασίας λόγω αυτών των προνοιακών ελαφρύνσεων.

Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς του διαγνωστικού κλάδου ζητούν άμεσα λύσεις, ώστε να μην οδηγηθούν οι επαγγελματίες σε κύμα κινητοποιήσεων από τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα ζητούν:

- Να παρουσιασθεί άμεσα το πλαίσιο κατάργησης του clawback όπως είχαν δεσμευτεί οι αρμόδιοι.

- Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα έτη 2018 και 2019 μαζί με τα υπόλοιπα έτη, για ρύθμιση του clawback σε 120 δόσεις.

- Συμψηφισμό της μείωσης του κύκλου εργασιών του Α΄ εξαμήνου 2020 λόγω κορονοϊού, ανάλογη με εκείνη που έγινε για την ιδιωτική δευτεροβάθμια περίθαλψη.

- Μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 6% για την απόκτηση και συντήρηση ιατρικών μηχανημάτων.

- Ειδική χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ για προληπτικό έλεγχο. Προγράμματα προληπτικού ελέγχου χωρίς κουρέματα αποζημίωσης.

- Θέσπιση διαγνωστικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά 2020: Πόσα χρήματα θα πάρετε και πότε - Αναλυτικοί πίνακες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr