ΥΓΕΙΑ

Ο κορoνοϊός είναι εδώ όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την ύπουλη μηνιγγίτιδα Β

Ο κορoνοϊός είναι εδώ όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την ύπουλη μηνιγγίτιδα Β

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η φετινή, ομολογουμένως διαφορετική χρονιά, βρήκε τους περισσότερους γονείς, πιο ανήσυχους από ποτέ.

Τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, που έφερε η πανδημία του κορoνοϊού, δημιούργησαν μία σειρά από νέες ανάγκες. Πάνω από όλα όμως, έφεραν τις έννοιες της ασφάλειας και της προστασίας σε πρώτο πλάνο.

Η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στην τήρηση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας για την προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους από τον κορoνοϊό. Όσο για τους γονείς, η προμήθεια αντισηπτικών και η εκπαίδευση των παιδιών σε ό,τι αφορά στη σωστή χρήση της μάσκας προστασίας και την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, έχουν αναδειχθεί σε βασικά ζητούμενα.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει όμως, είναι σημαντικό να θυμηθούμε και να λάβουμε υπόψη μας ότι η επιστροφή στα σχολεία, φέρει και άλλους κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Την ώρα λοιπόν που η πανδημία μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, καλούμαστε να κατανοήσουμε για μία ακόμη φορά τη σημασία του εμβολιασμού. Διότι μπορεί οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορoνοϊό να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια για μία σειρά από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, τα οποία απειλούν την υγεία και τις ζωές των παιδιών, όπως η μηνιγγίτιδα Β.

Σημαντική πτώση στους εμβολιασμούς λόγω κορoνοϊού

Ένας από τους λόγους για τον οποίο υπενθυμίζουμε και υπογραμμίζουμε τη σημασία του έγκαιρου εμβολιασμού, οφείλεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το «φως» της δημοσιότητας την περίοδο που διανύουμε, η πανδημία οδήγησε σε σημαντική πτώση του αριθμού των παιδιών που εμβολιάζονται σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, καταγράφηκε πολύ μεγάλη πτώση των εμβολιασμών.

Όλα αυτά μας δείχνουν ουσιαστικά ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών -δηλαδή ο εμβολιασμός βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού- αποτέλεσε κατά κάποιον τρόπο μία από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας.

Είναι συνεπώς σημαντικό να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια των παιδιών μας και την καλύτερη προστασία τους από τον κορoνοϊό όμως, έχει εξίσου μεγάλη σημασία να φροντίσουμε ώστε να πραγματοποιήσουμε άμεσα μία επίσκεψη στον παιδίατρο για το προγραμματισμένο checkup, τον απαραίτητο προληπτικό εμβολιασμό και φυσικά, την καλύτερη ενημέρωσή μας για όλα τα σοβαρά νοσήματα από τα οποία καλούμαστε να προστατεύσουμε τα παιδιά.

Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού για τα επικίνδυνα νοσήματα

Ο εμβολιασμός των παιδιών από θανατηφόρα νοσήματα, όπως η ιδιαίτερα ύπουλη μηνιγγίτιδα Β, είναι αναμφίβολα επιτακτικός κατά την επίσκεψη στον παιδίατρο, τώρα δε που η πανδημία του κορoνοϊού και φυσικά, η γρίπη και οι φθινοπωρινές λοιμώξεις μας απασχολούν σημαντικά, μονοπωλώντας την προσοχή μας.

Την περίοδο που διανύουμε, οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρο και να ενημερωθούν για τη μηνιγγίτιδα και τη σημασία της πρόληψης και το γιατί, δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Αρκεί να τονίσουμε πως περίπου ένα στα πέντε περιστατικά μηνιγγίτιδας Β μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες. Στην Ελλάδα δε, μόνο την τριετία 2016-2018 καταγράφηκαν 81 κρούσματα μηνιγγίτιδας Β, εκ των οποίων τα πέντε ήταν θανατηφόρα. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλοντας μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, ενώ στα αρχικά της στάδια, τα συμπτώματά της μοιάζουν με εκείνα της απλής γρίπης, όπως ο υψηλός πυρετός και ο πονοκέφαλος.

Σε ό,τι αφορά στη μηνιγγίτιδα Β, ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική πρόληψή της είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός (μπορεί να γίνει από την ηλικία των δύο μηνών και άνω). Δεδομένου μάλιστα ότι ένας στους δέκα ενήλικους φέρει το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, κρίνεται απαραίτητο να μεριμνήσουμε ώστε να προστατευτούμε εγκαίρως από την ύπουλη αυτή νόσο. Διότι ακόμη και αν το παιδί έχει εμβολιαστεί κατά της μηνιγγίτιδας, ενδέχεται να μην προστατεύεται από τη μηνιγγίτιδα Β. Για αυτό είναι σημαντικό να ενημερωθούμε για τη νόσο και να ρωτήσουμε άμεσα τον παιδίατρο για την προστασία των παιδιών από αυτή.

Μπορεί, λοιπόν, η φετινή σχολική χρονιά να είναι διαφορετική λόγω των νέων δεδομένων που έφερε στην καθημερινότητά μας η πανδημία του κορονοιόυ, όμως εκτός από την προμήθεια αντισηπτικών και τη σωστή χρήση της μάσκας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η προστασία των παιδιών από θανατηφόρα νοσήματα μέσω του εμβολιασμού, είναι επείγουσα και επιτακτική.